ANALIZA PRODUKTÓW - MAJONEZ.

Dla przypomnienia... Znajomi często pytają mnie o sprawdzone produkty, których jestem p e w n a. Nie ma takich. Każdy z nas musi liczyć na uczciwość producentów i być czujnym :) Jestem tym co jem, a ja nie chcę być sztuczna i niezdrowa. Dlatego, do perfekcji wypracowałam w sobie funkcję analizowania kupowanych produktów. 
Nasz wewnętrzny analizator produktów, którymi karmimy swoje ciało powinien być zawsze w gotowości. Jeżeli masz swój ulubiony, sprawdzony produkt, który kupujesz, znasz jego KRÓTKI SKŁAD,  to i tak, raz na jaki czas musisz ponownie go sprawdzić. Niejednokrotnie zawiodłam się na producencie, który wprowadził do obrotu produkt wysokiej jakości, a po czasie zmienił jego skład, licząc na to, że potani swoją produkcję, zarobi więcej, a konsument nie zorientuje się, że wciska mu się bubel. Apeluję ⇨ bądźmy czujni! :)

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami, na wielu stołach pojawi się majonez lub potrawa do której majonez zostanie użyty. Wiem, że majonez ma bardzo złą sławę, według niektórych jest kuchennym kiczem. Tą "sławę" zawdzięcza swojej kaloryczności. Mimo wszystko, ma w sobie wiele składników odżywczych, na które należy zwrócić uwagę. Majonez jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, źródłem witaminy A, E, B, K, D, ma też mnóstwo składników mineralnych (wapń, potas, cynk, żelazo, siarka itp.). Dzięki żółtkom jajek, dostarcza naszemu organizmowi lecytynę. Domowy majonez, który przygotowujemy z najwyższej jakości produktów, nie zawiera kwasów tłuszczowych trans, ani żadnych ulepszaczy, od konserwantów począwszy, po substancje stabilizujące skończywszy. Zachęcam Was do zrobienia domowej wersji majonezu, który udaje się, jest naprawdę smaczny i ma najkrótszy skład jaki znajdziecie na rynku ;) Jeżeli jednak nie zdecydujecie się na zrobienie własnej roboty majonezu, to na zakupy idźcie przygotowani. Zakupy robimy z głową! Zacznijmy od tego, czego ma w majonezie nie być? Ha, lista jest długa, ale po kolei... w majonezie nie powinno być substancji konserwujących, stabilizujących,  kwasu fosforowego (E 338), zagęszczaczy, skrobi modyfikowanej, jaj w proszku, EDTA (E 385), sztucznych aromatów i barwników. Powtarzam raz jeszcze ⇒ szukamy najkrótszego składu! Udaje się taki produkt znaleźć.
Oczywiście, nie przesadzajmy z jedzeniem majonezu. Najważniejszy jest umiar ;) 

Moja lista sklepowych produktów ⇒ majonez ⇒ 




Skład: olej rzepakowy, musztarda (ocet spirytusowy, woda, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, przyprawy), woda, jaja kurze.

Cena: około 5 zł za 260 ml.







Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%).

Cena: około 5 zł za 310 ml.

KIELECKI OMEGA-3

Skład: olej rzepakowy rafinowany (75,9%) , woda, żółtka jaj kurzych (7,0%), ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy.

Cena: około 5 zł za 250 ml.



Skład: olej rzepakowy*, jaja kurze*, musztarda*, ocet jabłkowy*, pieprz*, sól.
*certyfikowany składnik ekologiczny.

Cena: około 10 zł za 180 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz