Domowy majonez jest majonezem bez konserwantów, ani innych sztucznych dodatków. Przedstawiony przepis jest przepisem, który był wielokrotnie udoskonalany i wreszcie jest przepisem idealnym, który nie może się nie udać.
Majonez ma bardzo złą sławę, ale zawdzięcza ją swojej kaloryczności. Mimo wszystko, ma w sobie wiele składników odżywczych, na które należy zwrócić uwagę. Majonez jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, źródłem witaminy A, E, B, K, D, ma też mnóstwo składników mineralnych (wapń, potas, cynk, żelazo, siarka itp.). Dzięki żółtkom jajek, dostarcza naszemu organizmowi lecytynę. Domowy majonez, który przygotowujemy z najwyższej jakości produktów, nie zawiera kwasów tłuszczowych trans, ani żadnych ulepszaczy, od konserwantów począwszy, po substancje stabilizujące skończywszy.
Majonez ma bardzo złą sławę, ale zawdzięcza ją swojej kaloryczności. Mimo wszystko, ma w sobie wiele składników odżywczych, na które należy zwrócić uwagę. Majonez jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, źródłem witaminy A, E, B, K, D, ma też mnóstwo składników mineralnych (wapń, potas, cynk, żelazo, siarka itp.). Dzięki żółtkom jajek, dostarcza naszemu organizmowi lecytynę. Domowy majonez, który przygotowujemy z najwyższej jakości produktów, nie zawiera kwasów tłuszczowych trans, ani żadnych ulepszaczy, od konserwantów począwszy, po substancje stabilizujące skończywszy.
- 2 żółtka,
- 250 ml oliwy z oliwek*,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- nierafinowany cukier trzcinowy,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej,
- świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Żółtka dokładnie oddzielić od białek i ucierać je z solą (można robić to ręcznie lub za pomocą miksera). Powoli dodawać oliwy. Nie przestając ucierać, kiedy masa zacznie gęstnieć, dodać sok z cytryny.
- Kiedy masa będzie odpowiednia, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i odrobinę cukru do smaku.
Na ratunek -->
Podstawa -->
- gdyby majonez zaczął się ważyć, najlepiej dodać kolejne żółtko i proporcjonalnie resztę składników. Podstawą jest energiczne ucieranie (miksowanie),
- zbyt gęsty majonez można rozrzedzić dodając po kropelce oliwy.
Podstawa -->
- łatwiej uzyskać jest jednolitą masę, jeżeli jajka będą świeże, a temperatura wszystkich produktów, które wykorzystujemy, jednakowa i pokojowa.
Z gwiazdką * -->
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz