POMIDOROWY DORSZ, POMIDOROWE ZIEMNIAKI, CZYLI POMYSŁ NA PROSTĄ ZAPIEKANKĘ NA CO DZIEŃ I OD ŚWIĘTA

Pomidory i dorsz, bardzo się lubią. Ziemniaki i pomidory lubią się jeszcze bardziej. Przekonajcie się sami. Przedstawiam Wam pomysł na pełnowartościowy posiłek. Gwiazdą potrawy jest ryba. Powinna gościć na stole co najmniej trzy razy w tygodniu. Pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, kwasy omega-3 i mnóstwo witamin, mikro i makroelementów. Spożywanie ryb, sprzyja wzmacnianiu odporności, łagodzi procesy zapalne, pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, miażdżycy, nadciśnienia, wspomaga pamięć i koncentracje. Ryby połączone z pomidorami pełnymi likopenu, który jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów, stanowią naprawdę zdrowy posiłek.  Nie bójcie się obróbki termicznej pomidora. Przetworzony pomidor, po obróbce termicznej ma w sobie więcej tego cennego składnika, jakim jest likopen, niż w wersji surowej.

Potrzebne składniki (4 porcje):

- dorsz (około 500 g),
- 6 ziemniaków,
- 5 dużych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów*,
- kiść pomidorów koktajlowych,
- pół małej cytryny,
- 4 małe ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka suszonych pomidorów (w proszku lub płatkach),
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki bazylii,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej i świeżo zmielony pieprz do smaku.

* jeżeli pomidory będą mocno kwaśne można dodać do nich odrobinę nierafinowanego trzcinowego cukru lub melasy.

Sposób przygotowania:

- Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe porcje. Przełożyć rybę do osobnego naczynia, posolić, dodać pieprzu, skropić cytryną, wycisnąć przez praskę 2 małe ząbki czosnku, skropić oliwą. Wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek ryby był pokryty marynatą. Odstawić do lodówki na około pół godziny.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, np. ćwiartki.
- Na dnie rondla rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wycisnąć przez praskę 2 małe ząbki czosnku i delikatnie uprażyć czosnek na oliwie. Kiedy zrobi się lekko złoty, dodać pokrojone pomidory i razem  wszystko przesmażyć przez około 5 minut. Dodać część ziół: oregano i bazylię. Doprawić  solą i pieprzem.
- Na dno żaroodpornego naczynia wylać przygotowany sos, rozłożyć równomiernie ziemniaki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać przez około 15 minut.
- Następnie na ziemniaki wyłożyć rybę, polać rybę całą marynatą, która pozostała w naczyniu, posypać rybę suszonymi pomidorami, resztą ziół, dodać pomidory koktajlowe i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 15/20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego! 
Z pozdrowieniami,
Mona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz