GRYCZANY CHLEB BEZGLUTENOWY

Chleb bezglutenowy, bez jajek, mleka, spulchniaczy i sztucznych dodatków, ale z dodatkiem zdrowych pestek dyni i ziaren słonecznika. Bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić do wyrośnięcia, upiec i GOTOWE! Otrzymujemy pyszny i zdrowy chleb z mąki gryczanej, która ma szerokie zastosowanie w diecie chorych na cukrzycę (ma niski indeks glikemiczny), wegetarian i wegan. Ma aż 10 g błonnika na 100 g. Jest bogata w białko. Zawiera witaminy z grupy B, potas, magnez, kwas foliowy i rutynę. Wspomaga odporność organizmu.


Potrzebne składniki na 1 bochenek:  

- 500 g mąki gryczanej,
- 3 łyżki łuskanego słonecznika,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 8 g soli bez substancji przeciwzbrylającej,
- łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub oleju z pestek winogron,
- 25 g świeżych drożdży,
- 550 ml ciepłej wody.




Sposób przygotowania:

- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15 min.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 60 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz