KONFITURA TRUSKAWKOWA

Dżem truskawkowym, najlepszy domowy, przygotowany starym sposobem bez używania cukrów żelujących, naturalny, zdrowy, najlepszy zimą, w chłodne dni. Idealnie sprawdza się jako dodatek do naleśników, gofrów, domowych wypieków, lodów, czy po prostu kanapek.



Potrzebne składniki na około 8 słoiczków:

- 4 kg truskawek,
- 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

- Truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z cukrem.
- Gotować przez kilka godzin, bez przykrywki na małej mocy palnika, do momentu kiedy dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. Najlepiej gotowanie rozłożyć na 3 dni.
- Słoiki wyparzyć, nalać dżem, dobrze zakręcić. Odstawić w chłodne miejsce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz