ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

Śledzie można lubić albo nie. Nie można być obojętnym wobec potraw ze śledzi. Tym, którzy je lubią, śledzi nie trzeba szczególnie polecać. Przepis na śledzia w wersji kaszubskiej jest na tyle doskonałym przepisem, że polecać go jednak warto. 
O tym, że ryby są zdrowe wiedzą wszyscy, ale o tym, że śledź jest na tyle zdrową rybą, że powinniśmy wprowadzić ją na stałe do naszej diety, to nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. W skrócie --> śledzie są  bogate w kwasy omega-3, które rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają zakrzepom, regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy oraz zwiększają odporność organizmu. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B. Poza tym zawierają w sobie cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas i jod. Wspomagają walkę z miażdżycą i pomagają naszej koncentracji. Śledź to prawdziwa żywność funkcjonalna, która zwiększy nam poziom serotoniny i pomoże walczyć z depresją. Ważne, że są dietetyczne, są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. 




Potrzebne składniki (4 porcje):

- 250 g filetów śledziowych,
- 2 średnie cebule,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
2 dojrzałe pomidory,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
5 ziarenek ziela angielskiego,
5 goździków,
- 3 listki laurowe,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę oraz pokrojone pomidory. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, angielskie ziele, goździki, listki laurowe, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko razem wymieszać i smażyć powoli do czasu aż cebula i pomidory zmiękną.
- Filety śledziowe (odmoczone, jeżeli były bardzo słone) zwijamy z łyżką sosu w środku, spinając je wykałaczką. Po zwinięciu ułożyć je w pojemniku, zalać sosem i po ostudzeniu wstawić do lodówki. Odczekać minimum godzinę, żeby smaki mogły się przegryźć. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz