ZUPA KREM Z KISZONEJ KAPUSTY PODAWANA Z TALARKAMI Z PRAŻONEJ CEBULI

Nie bez powodu kiszona kapusta w niektórych krajach ma swoje święto. Kiszoną kapustę świętują w Stanach Zjednoczonych, w Niemczech, a także w Polsce w miejscowości Charsznica (woj. małopolskie). Już w starożytnym Rzymie lekarze leczyli kapustą niemalże wszystko. Dlaczego? Ponieważ kiszona kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Bogata jest w witaminę C, K, A, E, witaminy z grupy B, związki manganu, wapnia, cynku, potasu, żelaza i siarki. Do najważniejszych jej właściwości zalicza się właściwości oczyszczające, antynowotworowe i wspomagające odporność organizmu. Poza tym uodparnia na sytuacje stresowe, działa odmładzająco, reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia i zwiększa wydolność mięśni ( w tym najważniejszego mięśnia - serce). Pamiętajcie, kupując kiszoną kapustę wybierajcie kapustę z beczki, ponieważ taka kiszona kapusta nie jest pasteryzowana i nie utraciła swoich cennych składników.

Potrzebne składniki:

- pół kilo kiszonej kapusty z tartą marchewką,
- 2 małe marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 średniej wielkości selera,
- 1 duża cebula,
- około 1 litra wody lub bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- pół łyżeczki kminku,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego,
sól bez substancji przeciwzbrylającej i świeżo zmielony pieprz do smaku.



Sposób przygotowania:

- W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją na małym ogniu, pilnując by się nie przypaliła.
- Dodać kminek oraz pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę oraz seler. Zwiększyć ogień i smażyć wszystko przez około 3 minuty. 
- Dodać przepłukaną i odciśniętą kapustę kiszoną i smażyć wszystko razem przez kolejne 3 minuty. Zasypać cukrem trzcinowym.
- Wszystko posolić, dodać świeżo zmielony pieprz, kurkumę  i zalać wodą lub bulionem warzywnym. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie.
- Wszystko zmiksować na gładki krem i podawać na ciepło z prażonymi krążkami z cebuli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz