POMIDOROWO CHLEBOWA ZUPA Z SELEREM NACIOWYM

Zapraszam do siorbania! Jak już zdążyliście zauważyć promuję zupy. które z przykrością stwierdzam, że są lekceważone. Zupełnie jest to dla mnie niezrozumiałe, ponieważ zupa jest pełnowartościowym posiłkiem, smacznym i zdrowym. Niczym płynne zdrowie na gorąco :) Zupa dostarczy wielu potrzebnych składników odżywczych, zupa rozgrzeje, zupa nie tuczy, dostarczy dzienną porcję warzyw i bardzo szybko i łatwo się ją przygotowuje. Tak naprawdę, to zupy same się robią - trzeba tylko przygotować odpowiednie składniki. Czego chcieć więcej?
Co oferuje nam dzisiejszy przepis? Rozgrzewającą, sensualną i lekką zupę na bazie pomidorów. Pomidory dzięki dużej zawartości witaminy E pomogą zapobiegać starzeniu się skóry, a zwarty w nich likopen poprawi jej kolor. Jego antyoksydantowe właściwości będą wspierały nasze serce i będą  chroniły przed nowotworami. Zupę można przyprawić na dwa sposoby, używając bazylii lub natki z pietruszki. Bazylia przeniesie nasze zmysły do Toskanii i pomoże na wzdęcia i niestrawność, a natka z pietruszki pomoże zapobiegać infekcjom układu moczowego oraz dostarczy nam mnóstwo witaminy C i żelaza. Zupę przegryziemy selerem naciowym, aby pomóc organizmowi oczyścić się z toksyn i pobudzić przemianę materii.

Potrzebne składniki (4 porcje):

- passata pomidorowa 700ml,
- pół litra bulionu warzywnego,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- seler naciowy,
- 2 łyżki syropu daktylowego,
- pęczek świeżej bazylii lub natki z pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 5 kromek żytniego chleba,
- sól bez substancji antywzbrylającej i świeżo zmielony pieprz do smaku.



Sposób przygotowania:

- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić cebulę, czosnek i pomidorki, chwilę przesmażać. Zalać bulionem warzywnym i passatą pomidorową. Dodać dwie łodygi selera naciowego i posiekaną drobno bazylię lub natkę pietruszki. Zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
- Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek. Połowę grzanek dodać do gotującej się zupy, resztę zostawić do podania. Kiedy chleb w zupie rozmięknie, wyciągnąć seler naciowy. Doprawić do smaku cukrem/ksylitolem, solą i pieprzem.
- Podawać z grzankami, świeżymi łodygami selera naciowego i posiekaną bazylią lub natką z pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz