AROMATYCZNY I ESENCJONALNY BULION WARZYWNY

Gotujemy bulion. Aby zupa była dobra, musimy mieć dobry wywar na bazie którego przygotujemy ulubione zupy. Smak esencjonalnego bulionu warzywnego zależy od składników. Gotowanie bulionu trwa długo, dlatego najlepiej ugotować go więcej. Można przechowywać go w lodówce (do 4 dni), można zamrozić w małych pojemnikach, a nawet pasteryzować w słoikach i przechowywać przez 3 miesiące. Kiedy przygotujemy sobie aromatyczny i esencjonalny bulion, możemy przygotować wspaniałe zupy, które są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale są zdrowe. Zupy są sycące, ale nie tuczące, dostarczają potrzebnych składników odżywczych, potrafią znakomicie rozgrzewać i są sposobem na przemycanie warzyw w diecie osób, które uważają, że za nimi nie przepadają. Jedząc zupy kształtujemy dobre nawyki żywieniowe i niech tak zostanie. Co dzisiaj na obiad? Zupa? Nie brakuje na nią pomysłów. Może zielona zupa brokułowa z avocado, bazylią i kokosową nutą? Albo zupa krem z kiszonej kapusty podawana z talarkami z prażonej cebuli? 

Potrzebne składniki (2 litry):

- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- 1 liść kapusty,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
-1 łodyga z liśćmi selera,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 2 gałązki lubczyku lub 1 łyżka suszonego,
- skórka wyparzonej cytryny (około 3 cm x 3 cm),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 4 ziarenka pieprzu.


Sposób przygotowania:

- Marchewki, pietruszki i seler obrać, umyć i włożyć do garnka. Dodać por, liść kapusty i ząbek czosnku. Zalać wodą i zagotować. Dodać sól, pieprz, gałązki natki pietruszki, lubczyku i łodygę selera.
- Cebulę obrać i opalić nad ogniem, po czym włożyć do gotującego się wywaru. Dodać sparzoną skórkę z cytryny.
- Garnek przykryć pokrywką, uchylić ją trochę i gotować na małym ogniu przez godzinę do miękkości warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz