ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM ZAPIEKANY W GRZESZNYM CIEŚCIE FRANCUSKIM

Przedstawiam przepis, którym grzeszę. Nie ukrywam, że jem to na co mam ochotę i nie stosuje restrykcyjnych diet. Wybierając produkty słucham swojego zdrowego rozsądku. Co trafia na mój talerz widzicie. 
Mam słabość do ciasta francuskiego, które jest bardzo kaloryczne, tłuste i ze znaczną ilością węglowodanów. Dodatkowo, nie potrafię zrobić dobrego ciasta francuskiego, jedyne jakie mi wychodzi "w miarę", to to z przepisu MOJE WYPIEKI, czasami kupuję ciasto gotowe (o zgrozo!). Wybieram produkt o najlepszym składzie, jaki udało mi się znaleźć na rynku (bez tłuszczu palmowego, utwardzonego tłuszczu roślinnego, aromatów, margaryny, substancji konserwujących) - Auchan ciasto francuskie na maśle
Reasumując -> jedząc kieszonki z ciasta francuskiego, niejako oszukuję się wybierając pełen wartości odżywczych środek. Nie zmienia to faktu, że ciasto francuskie, nadal nie jest dobrym wyborem, a ja nie potrafię odmówić sobie przyjemności jego jedzenia. 
Z wielką przyjemnością dzielę się z Wami przepisem, bo jeśli coś jest warte grzechu, to grzech nie skosztować ;)


Potrzebne składniki (3 porcje):

- 500 g łososia* bez skóry, pozbawionego ości,
- 500 g świeżego szpinaku (opcjonalnie opakowanie mrożonego),
- ciasto francuskie z tego przepisu (klik) lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- pół cytryny,
- sól morska bez substancji antyzbrylającej i pieprz cytrynowy do smaku.


* Łosoś ze sprawdzonego źródła, dziki, wolno żyjący, nie z hodowli.

Sposób przygotowania:

- Łososia umyć i pokroić w paski około 5 cm szerokie i 10 cm długie. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, oprószyć solą morską i pieprzem cytrynowym, posmarować wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
- Szpinak umyć, osuszyć z wody, oderwać twarde łodygi i wyłożyć na suchą patelnię. Podlać 4 łyżkami wody i podgrzewać przez około 2 minuty do czasu aż zwiędnie. Następnie odcisnąć wodę i posiekać.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego pokroić wzdłuż szerokości na trzy równe części. Na każdej części układać po kolei szpinak, łosoś, szpinak, po czym zawinąć szczelnie ciasto. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać delikatnie ciasto, w krateczkę. Blachę w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim kieszonki z ciasta francuskiego, wstawić do piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz