PEŁNOZIARNISTE PENNE W BURACZANO ORZECHOWYM PESTO PODAWANE NA MISECZCE Z MELONA

Istotą przygotowywania idealnych posiłków jest zbilansowanie ich w taki sposób, aby dostarczyć organizmowi cennych składników, przy zachowaniu umiaru i skomponowaniu różnorodnych kompozycji smakowych. Taki jest ten przepis, przepis na pełnoziarnisty makaron z burakiem i orzechami w roli głównej. Sam makaron niepotrzebnie uważany jest za niezdrowy i tuczący. Najlepszy jest ten, którego składniki to mąka żytnia, gryczana lub pszenica durum i woda, bez jajek. Wybierając makaron, jak najczęściej powinno sięgać się po makaron pełnoziarnisty, razowy, bez jajek, który poza dużą ilością błonnika, zawiera żelazo, mangan, fosfor, potas, magnez i witaminy z grupy B. Makaron ugotowany al dente będzie zdrowszy, bo ma niższy indeks glikemiczny niż rozgotowany.  Makaron należy do grupy węglowodanów złożonych, który rozkłada się w organizmie dłużej, przez co energia dostarczana jest naszemu organizmowi stopniowo. Makaron nie tuczy, sos do makaronu tuczy. Nasze pesto nas nie utuczy, a na pewno dostarczy potrzebnych każdemu organizmowi składników. Poza burakiem opiewanym przeze mnie już niejednokrotnie, ważnym składnikiem są orzechy w nim ukryte. Bomba witaminowa i źródło zdrowia. Tak, orzechy są tłuste, ale kwasami tłuszczowymi w orzechach są "dobre" jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których na co dzień brakuje nam w diecie oraz kwasy tłuszczone z rodziny Omega-3, które poprawiają naszą odporność oraz koją nasz układ nerwowy. Zatem... na zdrowie!



Potrzebne składniki:

- pełnoziarniste penne,
- 6 małych buraków,
- 1 czerwona papryka,
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, 
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca,
- 1/4 szklanki tartego Parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- pół limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól bez substancji antywzbrylającej i pieprz do smaku.



Sposób przygotowania:

- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu lub al dente. 
- Orzechy zalać wrzącą wodą minimum 15 minut przed przystąpieniem do przygotowania potrawy.
- Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do miękkości przez około godzinę. Wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przełożyć do naczynia w którym będą zmiksowane.
- Paprykę przekroić na pół, umyć, osuszyć i ułożyć na blaszce w piekarniku obok buraków. Piec przez około 20 minut, obracając ją minimum 2 razy. Upieczoną paprykę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki, drobno pokroić i dodać do pokrojonych buraków.
- Do naczynia w którym pesto będzie miksowane/blenderowane, do upieczonych buraków i papryki dodać odcedzone orzechy, wyciśnięty przez praskę czosnek, Parmezan, sok z limonki i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko razem zmiksować/zblenderować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z ugotowanym makaronem.
- Melona przeciąć na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu w kształt miseczki. Nałożyć makaron, posypać niewielką ilością orzechów i parmezanu.



1 komentarz: