ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z CUKINIĄ, POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM

Rozgrzewające i pożywne zupy są niezwykle ważnym daniem w czasie, kiedy za oknem zaczynają się szarugi, jest mokro i zimno, a otaczający nas ludzie zaczynają borykać się z różnego rodzaju infekcjami. W takie dni jesteśmy narażeni na utratę ciepła i odporności.  W jesienno-zimowym jadłospisie musimy znaleźć miejsce dla potraw, które oprócz walorów smakowych, mają także działanie rozgrzewające, bakterio i wirusobójcze. Ważnym jest, aby dostarczać organizmowi energii, spożywać regularnie posiłki. Zupa, której bazą jest zdrowa i pożywna soczewica, która dzięki swoim wartościom odżywczym zapobiega miażdżycy, anemii i nadciśnieniu, przyprawiona jest aż trzema przyprawami o właściwościach rozgrzewających: kurkumą, chili i cynamonem. Kurkuma pobudzi układ trawienny, chili, dzięki zawartej w niej kapsaicynie zbawiennie podziała na układ immunologiczny, oczyści drogi oddechowe, a cynamon, który ma działanie antyseptyczne, zahamuje rozwój bakterii i pomoże zwalczyć infekcje gardła. Nie bójmy się włączać przypraw do naszego jadłospisu! Przyprawy nie tylko poprawiają walory smakowe, one pomagają organizmowi utrzymać zdrowie!



Potrzebne składniki (ok. 6 porcji):

- 1 cukinia,
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonej kolendry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie),
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu i chili,
pęczek świeżego szczypiorku,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej i świeżo zmielony pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek i wsypać paprykę, kurkumę, cynamon, chili i kolendrę i smażyć przez około 1 minutę cały czas mieszając. Do przypraw wycisnąć ząbek czosnku, wsypać cukier i jeszcze chwilę przesmażyć razem z przyprawami. Dodać przecier pomidorowy i bulion. Zagotować. 
- Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną w kostkę cukinię i soczewicę, gotować wszystko do miękkości. Przyprawić wszytko solą i pieprzem. Podawać ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz