Jesienne warzywa, jesienna zapiekanka i jesienna dawka zdrowego tłuszczu pozyskanego z mleka kokosowego, które w połowie jest tłuszczem laurynowym. Ten z kolei, poprawia pracę układu immunologicznego i korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Jest tłuszczem nasyconym, jest kaloryczne, ale to dobrze zainwestowane kalorie i tłuszcz, który podnosi głównie poziom dobrego cholesterolu. Poza tym dostarcza organizmowi sporą ilość wapnia, magnezu, potasu, żelaza i wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Tego wszystkiego jesienią nam potrzeba!
*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
- 1 papryka,
- 1 cukinia
- 2 pomidory,
- 5 średnich ziemniaków,
- 3 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka mleka kokosowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- pół łyżeczki suszonego cząbru, kolendry, majeranku, koperku,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować. Pomidory, cukinię i paprykę pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej drobno pokrojoną szalotkę. Wyłożyć mleko kokosowe, rozpuścić je i przecisnąć do niego czosnek przez praskę. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Mleko z cebulą i czosnkiem przelać do naczynia żaroodpornego i układać na zmianę pionowo pokrojone w plasterki warzywa. Całość przyprawić mieszanką suszonych ziół i zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz