Każdy z nas chciałby mieć wspaniale funkcjonujący układ odpornościowy. Mało kto zdaje sobie sprawę z
tego, że jego cechy w pewnym stopniu są dziedziczone i że mimo to można go
skutecznie wspomagać, aby usprawnić jego działanie. Na układ odpornościowy
organizmu wpływają również czynniki zewnętrzne, w tym nasza dieta. Spożywane składniki pokarmowe wpływają na tworzenie się białych ciałek krwi, na ich siłę i zawartość, które to w pierwszej kolejności walczą z infekcjami i nowotworami. Nowotwory, ich rozwój, rozrost i obumieranie są również kontrolowane przez układ odpornościowy. Tym co jemy, sterujemy naszym układem odpornościowym. Jak więc stymulować układ
odpornościowy do podnoszenia odporności? Jak pomóc organizmowi?
Układ odpornościowy
pobudzą pokarmy bogate w beta-karoten i cynk, niezastąpiony będzie też czosnek,
zioło czystka i dieta wegetariańska. Zaszkodzi -> dieta wysokotłuszczowa.
Najlepsza dieta pomagająca zwiększyć
odporność, to dieta bogata w warzywa i owoce. Nie odkryję tutaj nie
wiadomo jak wielkiego sekretu pisząc, że jedzenie warzyw i owoców pomaga
naszemu układowi odpornościowemu. Nie bez powodu wegetarianie rzadziej zapadają
na różnego rodzaju infekcje. Białe krwinki jaroszy są skuteczniejsze niż krwinki
osób spożywających mięso. Dzieje się tak ponieważ wraz ze spożywanymi w
większej ilości owocami i warzywami, wegetarianie mają więcej beta-karotenu we
krwi, a ten z kolei jest sprzymierzeńcem układu odpornościowego. Czego zatem
powinniśmy jeść więcej? Marchewki, jarmużu, szpinaku, bakłażanów, kalarepy, kabaczka, buraków, brukselki,
sałaty zielonej, brokułów, dyni, pomidorów, batatów, natki z pietruszki, arbuza,
brzoskwini, mango, melonów, wiśni, śliwek, pomarańczy, moreli suszonych,
grejpfrutów, alg morskich.
Układ
odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo również bez cynku, który jest niezbędny
podczas wytwarzania przeciwciał. Cynk zapobiega osłabianiu układu
odpornościowego. Gdzie go znajdziemy? W dyni, w pestkach z dyni, w ostrygach, w białej fasoli, migdałach, zielonym groszku.
Czystek
(Cistus
Incanus). Zioło o cudownym działaniu, znane od wieków, przez wiele
osób zapomniane lub niedoceniane. Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin
wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy tym całkowicie
pozbawionym działań ubocznych czy też możliwości przedawkowania. Czystek
należy do najbogatszych źródeł polifenoli wspierających układ odpornościowy.
Działa przeciwbólowo, chroni przed przeziębieniami. Jest doskonałą bronią
przeciwko bakteriom, wirusom i grzybom. Unikatowy, naturalny środek przeciwko grypie, pomocny w walce z boreliozą i nowotworami.
Czosnek. Nie raz słyszeliście od babci, że czosnek jest
niezawodny w walce o odporność. Życiowa prawda mówi „babcia nigdy nie kłamie”, w
przypadku czosnku też nie. Czosnek wspomaga działanie makrofagów i limfocytów,
które są kluczowymi elementami układu odpornościowego.
Pyłek pszczeli. W okresie jesienno-zimowym powinno spożywać się pierzgę pszczelą ponieważ stanowi uzupełnienie diety w potrzebne witaminy, aminokwasy i biopierwiastki, które pomogą chronić organizm przed infekcjami. Poza tym pomaga wzmacniać organizm, wykazując działanie antybiotyczne, antydepresyjne, antyanemiczne i detoksykacyjne.
Kiszonki, które są lepsze niż priobiotyki z apteki, w okresie jesienno-zimowym na stałe powinny zagościć na naszych stołach. Korzystnie wpływają na mikroflorę jelit, która odpowiada za odporność (komórki układu odpornościowego znajdują się w jelitach). Kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, a ten z kolei również wzmacnia organizm oraz pomaga oczyścić organizm z niepotrzebnych składników.
Pyłek pszczeli. W okresie jesienno-zimowym powinno spożywać się pierzgę pszczelą ponieważ stanowi uzupełnienie diety w potrzebne witaminy, aminokwasy i biopierwiastki, które pomogą chronić organizm przed infekcjami. Poza tym pomaga wzmacniać organizm, wykazując działanie antybiotyczne, antydepresyjne, antyanemiczne i detoksykacyjne.
Kiszonki, które są lepsze niż priobiotyki z apteki, w okresie jesienno-zimowym na stałe powinny zagościć na naszych stołach. Korzystnie wpływają na mikroflorę jelit, która odpowiada za odporność (komórki układu odpornościowego znajdują się w jelitach). Kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, a ten z kolei również wzmacnia organizm oraz pomaga oczyścić organizm z niepotrzebnych składników.
Co osłabia odporność? Tłuszcze, ale nie wszystkie.
Zły tłuszcz, bogaty w kwasy nasycone, upośledza odporność.
Unikaj tłustego mięsa. Dobry tłuszcz, tłuszcz rybi (zawierający nienasycone
kwasy omega-3) pobudzi odporność. Jedz ryby i owoce morza. Kwasy tłuszczowe
obecne w oleju słonecznikowym i kukurydzianym (typ omega 6), spowodują
wyhamowanie produkcji limfocytów, przez co organizm może później zadziałać na
infekcje oraz szybko przemienią się w wolne rodniki, które będą atakowały
komórki odpornościowe. Ogranicz spożycie kwasów tłuszczowych omega-6.
Wprowadź w życie:
- w okresie jesienno-zimowym regularnie pij napar z czystka. Dwie łyżeczki czystka zaparz w kubku i wypij. Ten sam susz zalej ponownie i wypij jeszcze tego samego.
- naucz dziecko picia naparu z czystka. Polecane szczególnie dzieciom uczęszczającym do żłobka i przedszkola.
- wprowadź do diety imbir (zwalcza bakterie chorobotwórcze, działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, wzmacnia organizm).
- jedz kapustę (pod każdą postacią), jej właściwości są nieocenione. Wzmacnia organizm, pomaga zwalczać infekcje i ma działanie antyseptyczne.
- jedz kiszonki, to naturalne priobiotyki.
- spożywaj ciepłe posiłki, które pomagają zachować równowagę w organizmie, zatrzymują ciepło, wspomagają pracę żołądka, który z kolei wspomaga funkcjonowanie płuc,
- ogranicz cukier – negatywnie wpływa na odporność i powoduje stany zapalne w organizmie.
- ogranicz picie kawy i herbaty, które pomimo picia ich na gorąco, to mają chłodzące działanie na ciało,
- przy infekcjach spróbuj w pierwszej kolejności ratować się naturalnymi sposobami. Na przeziębienie: pij napar z lipy, sok z czarnego bzu, na ból gardła pij 2 razy dziennie kieliszek oliwy z oliwek extra virgin pozwalając aby spłynęła równomiernie po gardle.
- ogranicz spożywanie produktów mlecznych, które nie działają korzystnie na system immunologiczny,
- ogranicz spożywanie białej mąki, która szybko zmienia się w glukozę, a organizm przestaje radzić sobie z bakteriami i wirusami,
- w okresie jesienno-zimowym ogranicz cytrusy i banany. Cytrusy i banany wychładzają organizm, co niekorzystnie wpływa na organizm w tym okresie. Ponadto banany mają właściwości śluzotwórcze.
Najnowsze badania dowodzą, że naturalną odporność naszego organizmu wzmacnia biorezonans. Metoda ta pozytywie wpływa nie tylko na nasze ciało (podczas badania za pomocą nowoczesnej aparatury nasz organizm oczyszcza się z toksyn), ale również umysł - biorezonans pomaga bowiem w walce z nerwicą oraz depresją, które objawiają się znacznym spadkiem nastroju.
OdpowiedzUsuńW kwestii czosnku, w szczególności radzę poczytać o jego czarnej odmianie(link). Stosuję od jakiegoś czasu i naprawdę uważam, że ma on pozytywny wpływ na moją odporność. Pomimo częstych zmian pogodowych (pogoda nie rozpieszczała w tym roku na przełomie zimy-wiosny:)), ani razu nie chwyciło mnie przeziębienie.
OdpowiedzUsuńJa kupuję Estabiom Junior i podaję mojemu synowi. To probiotyk i prebiotyk, a do tego witamina D3 i laktoferyna. Można go stosować u dzieci od 3.roku życia.
OdpowiedzUsuń