Banalnie prosty przepis na zupę krem przygotowaną z wyjątkowego warzywa. Brokuły zawierają w sobie zbiór przeróżnych składników pomocnych w najróżniejszych schorzeniach, Obfituje w przeciwutleniacze (min. witaminę C, kwercetyna, beta-karoten, luteina, glukarat, glutation, indole), ma szczególne działanie antynowotworowe, dzięki substancjom włóknistym zmniejsza poziom cholesterolu. Pomaga w chorobie wrzodowej. Działa przeciwwirusowo. Jest skarbnicą potasu, który sprzyja w walce z nadciśnieniem tętniczym. Luteina, witamina B i C, w które brokuły obfitują będą chroniły nasz wzrok przed zaburzeniami, min. tymi związanymi z wiekiem. Najskuteczniejsze działanie wykazują jadane na surowo, lekko obgotowane i gotowane na parze, ale i w dzisiejszym przepisie zachowają część swoich wspaniałych właściwości.
W zupie przemycamy mleko kokosowe, które bogate jest w wapń, magnez, żelazo i fosfor. Szczególnie potrzebne osobom z niedoborami tych składników w diecie, np. osobom z nietolerancja na mleko krowie lub kobietom karmiącym piersią.
* Kobietom karmiącym piersią proponuję jeść potrawy z brokuł po 3 miesiącach od narodzin dziecka. Wykazują podobne działanie (słabsze), co inne kapustne warzywa (wzdęcia) i mogą powodować kolki u niemowląt.
*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
Potrzebne składniki (4 porcje):
- 1 brokuł,
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie),
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej i świeżo zmielony czarny pieprz.
* opcjonalnie łyżka soku z cytryny
* opcjonalnie ugotowane różyczki brokuła do podania w kremowej zupie
Sposób przygotowania:
- Pora umyć i pokroić. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko pod przykryciem przez około 5 minut, często mieszając. Nie rumienić.
- Dodać brokuły i bulion. Gotować do miękkości brokuł. Zmiksować wszystko na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
- Podawać na gorąco z różyczkami brokuł, z chrupiącym pieczywem, grzankami lub ptysiami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz