Nie może zabraknąć na naszych stołach tradycyjnego ratatouille, kiedy dostępne mamy wszystkie sezonowe warzywa, które potrzebne są do jego przygotowania. Za pasem jesień, dlatego jednogarnkowe wyborne dania i rozgrzewające zupy, to coś czego nam potrzeba. Kuchnia zainspirowana naturą, to najzdrowsza kuchnia. Tradycyjne ratatouille powinno przygotowywać się w glinianym garnku, ale równie smaczne wychodzi długie duszenie wszystkich składników w naczyniu żaroodpornym lub garnku wstawionym do piekarnika. Nie żałujcie sobie! Smacznego!
Potrzebne składniki (dla 4 osób):
- 700 g pomidorów,
- 250 g cebuli,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 średnia cukinia,
- 1 bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć szypułki. Pokroić w dużą kostkę. Paprykę przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Cukinię i bakłażan pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i w pierwszej kolejności podsmażyć cebulę. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i dusić razem przez 2 minuty. Dodać pokrojoną paprykę, bakłażan, cukinię. Przesmażać wszystko razem przez 5 minut, po czym zalać całość bulionem. Dodać zioła, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
- Garnek nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Całość dusić przez około 1 godzinę. Na koniec całość wymieszać i ewentualnie doprawić ponownie przyprawami.
* Podawać z ryżem lub świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz