TRADYCYJNE PROWANSALSKIE RATATOUILLE DŁUGO DUSZONE

Nie może zabraknąć na naszych stołach tradycyjnego ratatouille, kiedy dostępne mamy wszystkie sezonowe warzywa, które potrzebne są do jego przygotowania. Za pasem jesień, dlatego jednogarnkowe wyborne dania i rozgrzewające zupy, to coś czego nam potrzeba. Kuchnia zainspirowana naturą, to najzdrowsza kuchnia. Tradycyjne ratatouille powinno przygotowywać się w glinianym garnku, ale równie smaczne wychodzi długie duszenie wszystkich składników w naczyniu żaroodpornym lub garnku wstawionym do piekarnika. Nie żałujcie sobie! Smacznego!


Potrzebne składniki (dla 4 osób):

- 700 g pomidorów,
- 250 g cebuli,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 średnia cukinia,
- 1 bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.

Sposób przygotowania:

- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć szypułki. Pokroić w dużą kostkę. Paprykę przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Cukinię i bakłażan pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i w pierwszej kolejności podsmażyć cebulę. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i dusić razem przez 2 minuty. Dodać pokrojoną paprykę, bakłażan, cukinię. Przesmażać wszystko razem przez 5 minut, po czym zalać całość bulionem. Dodać zioła, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. 
- Garnek nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Całość dusić przez około 1 godzinę. Na koniec całość wymieszać i ewentualnie doprawić ponownie przyprawami.

* Podawać z ryżem lub świeżą bagietką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz