Zupa z czerwonej fasoli, to ciekawy pomysł na gorący kociołek, na zupę piknikową, ale nie tylko, bo nadaje się również na co dzień. Zupę można przygotować w wersji na ostro i w wersji łagodnej, wystarczy zrezygnować z ostrej przyprawy. Fasola jest idealnym źródłem białka, jest bogata w witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, żelazo, selen, cynk i kwas foliowy. Dzięki witaminą z grupy B ma działanie antydepresyjne i poprawia pamięć. Pomaga usunąć z organizmu nadmiar złego cholesterolu oraz zawiera substancje, które hamują rozrost tkanek nowotworowych. Dla kobiet w okresie menopauzy działa łagodząco na jej objawy, a u mężczyzn zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty. Wybierając co jemy, wybieramy, czy będziemy bardziej lub mniej zdrowi, dlatego dziś wybieramy zupę z czerwonej fasoli :)
Potrzebne składniki:
- 2 puszki fasoli czerwonej,
- 1 puszka pomidorów krojonych około 400 g,
- 100 g zielonej fasoli szparagowej (może być wcześniej mrożona),
- 50 g zielonego groszku (świeżego, z puszki lub mrożonego),
- 1 puszka ananasa w plastrach,
- 1 por,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście lubczyku lub łyżeczka suszonego,
- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- pół płaskiej łyżeczki papryki chili w proszku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Białą część pora drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pora, pietruszkę i marchewkę. Przysypać cukrem trzcinowym i przesmażać przez 3 minuty po czym zalać 1 litrem wody i dodać lubczyk. Wsypać fasolkę szparagową i zielony groszek. Gotować przez około 20 minut.
- Do wywaru dodać pomidory i czerwoną fasolę. Wycisnąć przez praskę czosnek. 4 plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Gotować przez około 10 minut.
- Zupę podlać połową syropu z puszki ananasa, doprawić papryką chili i solą. Podawać ją z ryżem (uformować kulkę z ryżu) i całym plastrem ananasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz