Dorsz i szparagi na talerzu, to uniwersalne lekarstwo na serce i skołatane nerwy. Dzięki diecie bogatej w ryby zmniejsza się poziom złego cholesterolu w naszej krwi, zmniejsza się ciśnienie krwi, ryby mają działanie rozkurczające na naczynia krwionośne i obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca, czyli dorszem zapobiegamy sercowej katastrofie, a zielonymi szparagami pomożemy naszej koncentracji i uspokoimy nerwy. Smacznego!
*W wersji dla dzieci ograniczamy sól. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
*W wersji dla dzieci ograniczamy sól. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
- polędwica z dorsza (porcja dla dwóch osób, około 150 g jeden),
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 2 pory,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- pół cytryny,
- łyżka koperku,
- łyżka koperku,
- pieprz cytrynowy,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej.
Sposób przygotowania:
- Dorsza opłukać, oprószyć solą. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek i obsmażyć na niej rybę. Smażyć około 3 minut z każdej strony.
- Białą część pora pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać pół łyżki oliwy z oliwek i smażyć pory do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne, środek skropić pozostałą oliwą. Na skropione miejsce ułożyć ugotowane wcześniej szparagi, a na nich kawałki ryby i skropić rybę cytryną. Posolić i posypać pieprzem. Na wierzch nałożyć pora, łyżkę śmietany, koperek oraz plasterek cytryny. Zamknąć szczelnie naczynie i ułożyć na blaszce w piekarniku. Zapiekać przez około 10 minut.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń