ROSZPONKA Z BORÓWKĄ I PIECZONYMI W MIODZIE ORZECHAMI LASKOWYMI

Z uwagi na smak oraz właściwości odżywcze roszponka jest najczęściej spożywaną przeze mnie i moją rodzinę sałatą.  Roszponka poza witaminą A, która korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i pomaga w walce z trądzikiem, bogata jest również w witaminę C, zawiera potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i kwas foliowy. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest cukrzykom. Dlatego polecam wszystkim roszponkę jako bazę do sałatek. Wystarczy dodać do niej swoje ulubione składniki, a na naszym stole stanie pyszna i zdrowa sałatka. 




Potrzebne składniki: 

- opakowanie roszponki,
- 200 g pomidorków koktajlowych żółtych,
- filiżanka orzechów laskowych,
- opakowanie borówki amerykańskiej,
- szalotka,
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- łyżka miodu,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.





Sposób przygotowania:

- Obrane orzechy laskowe wymieszać z miodem, posypać solą ziołową i piec przez pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC (góra - dół).
- W dużej misce wymieszać roszponkę, z pokrojonymi na pół małymi pomidorkami koktajlowymi, pokrojoną w krążki szalotką. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Dodać upieczone w miodzie orzechy, borówki i na koniec doprawić wszystko ziołową solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz