Posiłki, aby były smaczne i zdrowe muszą być odpowiednio zbilansowane, a składniki dobrze do siebie dopasowane. Dziś na talerzu mamy rybę pełną dobrych kwasów omega-3, które miedzy innymi budują tkankę mięśniową. Wasabi podnosi odporność i działa przeciwzapalnie. A na wszelki wypadek, gdyby potrawa spowodowała wzdęcia, a spożywając ryż możemy się tego spodziewać, przegryziemy wszystko marynowanym imbirem, który w naturalny sposób zobojętni działanie męczących kwasów.
- 2 szklanki ryżu do sushi (koniecznie klejący i krótko-ziarnisty),
- 100 g
filetu z łososia,
- 1 żółtko,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- szklanka lodowatej wody,
- kilka sztuk ajitsuke kanpyō (gotowanych, przyprawionych na słodko
pasków tykwy),
- oliwa z oliwek extra virgin (wybrać tą o łagodnym smaku),
- ocet ryżowy,
- wasabi (zielony, ostry japoński chrzan),
- sos sojowy,
- 3 łyżki cukru,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.
Do podania z: marynowanym imbirem w zalewie, wasabi, sosem
sojowym, słodkim sosem sojowym.
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos do sushi lub użyć kupionego gotowego sosu (tzw. zaprawy). Na dwie szklanki ryżu potrzebujemy 6 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru, szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać w małym naczyniu i podgrzewać na małym ogniu do czasu połączenia się składników.
- Ryż przygotować według instrukcji na opakowaniu. Po
ugotowaniu polać go wcześniej przygotowanym sosem do ryżu i zostawić pod
przykryciem do ostygnięcia.
- Filet z łososia opłukać, osuszyć i
pokroić na paseczki. Sprawdzić, czy nie ma ości.
- Przygotować tempurę. Zimną wodę, mąkę i jajko wymieszać i połączyć ze sobą w jednolitą masę. Ciasto powinno być rzadsze niż np. ciasto na naleśniki. Miskę z ciastem można włożyć do większej miski z wodą i lodem, tak aby nasze ciasto przed wrzuceniem na rozgrzany olej było zimne.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Paski ryby namoczyć w przygotowanym cieście i wrzucić na olej. Usmażyć na złoty kolor i odłożyć na papierowy ręcznik, który wsiąknie nadmiar oleju.
- Ugotowany i doprawiony ryż uformować w łódeczkę. Na ryżu rozprowadzić wasabi (ilość według
upodobania). Następnie na ryżu ułożyć usmażoną w tempurze rybę i przewiązać kupionymi paskami tykwy. Polać słodkim sosem sojowym. Podawać na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz