ANANAS W CIEŚCIE Z MĄKI ŻYTNIEJ

Żyto to jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie. Wspomaga wątrobę, woreczek żółciowy i śledzionę. Zwiększa siłę i odporność, wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszcza i odbudowuje naczynia krwionośne, odblokowuje wątrobę. Doskonale sprawdza się w chłodne pory roku. Mąka żytnia nadaje wypiekom bardzo wytrawny charakterystyczny posmak, który pasuje również do placuszków z ananasem.

* Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.


Potrzebne składniki (8 porcji):

- szklanka mąki żytniej razowej BIO,
- plastry ananasa z syropu,
- 1 jajko od szczęśliwej kurki,
- 200 ml mleka roślinnego,
- 4 łyżki syropu z puszki z ananasem,
- 2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- szczypta soli bez substancji przeciwzbrylajacej.




Sposób przygotowania:

- Mąkę, jajko, mleko, cukier, szczyptę soli i syrop z puszki z ananasem wymieszać i połączyć ze sobą w jednolitą masę.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego.
- Na rozgrzany olej nałożyć łyżkę ciasta, następnie położyć na nim plaster ananasa zamoczonego wcześniej w cieście i przykryć dodatkowo niewielką ilością ciasta. Smażyć z każdej strony do czasu, kiedy ciasto się zrumieni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz