AROMATYCZNE CURRY Z KREWETEK

Szybkie w przygotowaniu i zdrowe curry z krewetek z powodzeniem pasuje na obiad, jak i na kolację. Danie jest mało kaloryczne i pełne wartości odżywczych. Idealnie wspomaga odporność podczas jesiennej słoty. 
Natka pietruszki, którą używamy do sporządzenia dania ma właściwości antyseptyczne, pomaga w trawieniu i zapobiega infekcjom układu moczowego. Jest bogata w witaminy A i C. Pomidory daktylowe, tak samo jak inne pomidory zawierają również mnóstwo witamin (C, E, B, PP i K) oraz minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt). Krewetki z kolei, to nie tylko bogate źródło białka, ale również doskonałe źródło cennych witamin z grupy B oraz niezwykle cennego selenu (jeden z podstawowych antyoksydantów). Użyte do potrawy curry i kminek, nie tylko dodają potrawie smaku, ale działają przeciwzapalnie, przyspieszają metabolizm, wspomagają walkę z nowotworami. Niezwykle aromatyczne i smaczne curry z krewetek jest zdrowiem podanym na talerzu. 



Potrzebne składniki (4 porcje):

- 30 krewetek tygrysich,
- 500 g pomidorków daktylowych,
- 2 średnie cebule,
- pęczek natki z pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru,
- 1 papryczka chili (bez pestek),
- sok z połowy limonki,
- 3 łyżki curry w proszku,
- 2 łyżki kminku,
- 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek extra virgin,
- łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.




Sposób przygotowania:

- Na dnie garnka rozgrzać dwie łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek i wsypać drobno posiekaną cebulę. Posolić ją i smażyć do miękkości. Zmniejszyć ogień, dodać posiekany czosnek, imbir i papryczkę chili. 
- Pomidory daktylowe pokroić na pół i wrzucić do garnka. Po około 5 minutach smażenia dodać cukier i curry w proszku.
- Umyte i obrane z pancerza krewetki, naciąć nożem wzdłuż tułowia i wyjąć jelito (czarna nitka). Krewetki kupione mrożone, są już zazwyczaj oczyszczone i należy je jedynie głębiej naciąć wzdłuż tułowia, żeby bardziej przesiąknęły smakiem curry. Ogonki krewetek pozostawić. 
- Oczyszczone i osuszone krewetki smażyć minutę z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. 
- Przełożyć krewetki do garnka z curry, wycisnąć sok z połowy limonki, wsypać świeżą natkę pietruszki i połączyć składniki. 

Do podania: z ryżem basmati lub z jaśminowym, z bagietką lub z makaronem sojowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz