Tosty z razowego pieczywa pełnego błonnika, z awokado, wędzonym łososiem, cebulą, szałwią hiszpańską podawanymi na sałacie. Smacznie, zdrowo i kolorowo! Wspomogą zachować młodość i poprawią nastrój!
Na pierwszy rzut oka tosty wydają się mało dietetyczne, ale z czystym sumieniem można sobie na nie pozwolić! Razowe pieczywo jest pełne błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i spowalnia wchłanianie cukru, zapobiegając tym samym cukrzycy. Syci na bardzo długo! Awokado, chociaż jest tłuste i kaloryczne, to zawiera zdrowe tłuszcze - jednonienasycone oraz Omega -3. Do tego wędzony łosoś, z kwasami Omega 3, z dużą ilością witamin i minerałów, cebula posiadająca właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, sałata i jej przeciwutleniacze oraz właściwości odkwaszające i cudowna chia, czyli szałwia hiszpańska, która potęguje wszystko inne co znajdziemy na toście. Szałwia hiszpańska bowiem jest bogata w błonnik, w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe Omega -3.
Potrzebne składniki:
- pieczywo razowe,
- sałata masłowa,
- łosoś wędzony na zimno,
- awokado,
- cebula,
- szałwia hiszpańska,
- masło.
Sposób przygotowania:
- Tosty w łatwy sposób możemy przygotować na zwykłej patelni, podsmażając kromki razowego pieczywa, z dwóch stron na odrobinie masła.
- Na przygotowanym pieczywie układamy sałatę, cienkie plasterki łososia, awokado, plasterek cebuli i posypujemy nasionami chia.
Chrupiące kanapki są idealne na śniadanie, kolację lub poczęstunek dla gości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz