Nie od dzisiaj wiadomo, że czosnek jest bardzo zdrowy. Ma właściwości dezynfekujące, jest naturalnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i jest naturalnym antybiotykiem. Najzdrowszy jest jedzony na surowo, ale poddany obróbce termicznej nie traci wszystkich swoich właściwości. Nadal działa antyutleniająco i grzybobójczo.
Przedstawiony poniżej przepis pomoże Wam w walce o zdrowie i dodatkowo zapewni małe rozkosze podniebienia. Kto by pomyślał, że pieczony czosnek może być w smaku tak wyśmienity? Po upieczeniu czosnek nadaje się do rozsmarowania na pieczywie. Idealnie pasuje podany na świeżej bagietce, z odrobiną pieprzu, soli.
- 4 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli bez substancji przeciwzbrylającej,
- 1/3 szklanki białego wina lub
hiszpański likier 43,
- tymianek,
- rozmaryn,
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Z główek czosnku odkroić górny plasterek tak by odsłonić wszystkie ząbki.
- Czosnek ułożyć w małej żaroodpornej formie, polać go oliwą i oprószyć solą.
- Do formy wlać wino, posypać ziołami, dodać liść laurowy.
- Formę nakryć aluminiową folią i piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjlusza. Po 40 minutach zdjąć folię i piec jeszcze przez około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz