Zdrowe ciasteczka z mąki żytniej, z płatkami żytnimi i bakaliami stanowią dobrą przekąskę o każdej porze dnia. Szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połączyć wszystkie składnik, uformować ciasteczka i upiec. Zdrowa przekąska gotowa w zaledwie 30 minut.
DLACZEGO MĄKA ŻYTNIA JEST LEPSZA OD PSZENNEJ:
--> Mąka żytnia jest zasobniejsza w witaminy, zawiera dużo więcej składników odżywczych, wit. B i błonnika. Mąka pszenna jest bardziej oczyszczona.
--> Mąka żytnia zawiera gluten, który jest znacznie mniej szkodliwy niż gluten pszenny.
--> Mąka żytnia zawiera więcej składników mineralnych – potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu.
Potrzebne składniki:
- 185 g roztopionego masła,
- 30 g rodzynek,
- 30 g posiekanych daktyli,
- 30 g posiekanych orzeszków ziemnych,
- 150 g płatków żytnich,
- 90 g wiórków kokosowych,
- 75 g mąki żytniej,
- 1 łyżka syropu z daktyli,
- 1 roztrzepane jajko.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po czym piec w temperaturze 170 st. C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz