Ziemniaki. Zwyczajnie niezwykłe. Niedoceniane. Lekkostrawne, z dużą zawartością łatwo przyswajalnych składników. Małokaloryczne. Bezpieczne dla niemowląt, kobiet w ciąży i karmiących. Zasadotwórcze. Potas, żelazo, magnez, fosfor, cała masa witamin, w tym duża zawartość witaminy C, witamin z grupy B i wiele innych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ⇒ to właśnie ziemniak. Jedyny jego minus, to indeks glikemiczny dla osób kontrolujących uwalnianie się energii z ziemniaków, który w postaci pieczonych i gotowanych jest bardzo wysoki. Kto by pomyślał, że ziemniak, kartofel, czy pyra, może pobudzać organizm do walki z chorobą (witamina C), korzystnie wpływać na układ nerwowy (witaminy z grupy B), na układ pokarmowy? Składniki mineralne w nim zawarte pomagają w obniżaniu ciśnienia krwi, w prawidłowym krzepnięciu krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku. Ziemniaki są przedmiotem badań naukowców, którzy odkryli, że zapobiegają mutacji komórek nowotworowych i stanowią podstawę do dobrej profilaktyki nowotworowej. A to przecież tylko ziemniak 😁 Najlepsze pyry, to te przygotowane na parze, bo mają wówczas zachowany wachlarz swoich składników oraz niski indeks glikemiczny. Niestety w takiej formie nie uda nam się przygotować frytek. Frytek z czosnkiem, czyli z naturalnym antybiotykiem! Teraz wszyscy zachodzą w głowę, jak można jeść frytki z czosnkiem?! Zapytajcie osoby, które jadły/jedzą ziemniaki w tej postaci, to odpowiedzą Wam, że nie wyobrażają sobie jedzenia ich inaczej! Jeżeli decydujemy się na fast food, to na ten domowej roboty. Do tego dodajemy zmiażdżony czosnek i robimy z nich super fast food. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakują! Smacznego!
* W wersji dla dzieci ograniczamy sól i czosnek. Czosnek w diecie dziecka wprowadzamy w około 10-11 miesiącu życia. Ze względu na specyficzny smak, proponuję zacząć od małych ilości. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
* W wersji dla dzieci ograniczamy sól i czosnek. Czosnek w diecie dziecka wprowadzamy w około 10-11 miesiącu życia. Ze względu na specyficzny smak, proponuję zacząć od małych ilości. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól morska lub kamienna do smaku bez substancji przeciwzbrylającej.
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 240 stopni.
- Ziemniaki obrać cienko ze skórki, opłukać i osuszyć. Pokroić w podłużne kawałki, ulubionej grubości. Włożyć wszystkie kawałki do naczynia, skropić oliwą i oprószyć solą. Dokładnie wymieszać.
- Frytki wyłożyć na dużą blaszkę, w odstępach od siebie. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać.
- Czosnek obrać z łupinki.
- Upieczone frytki przełożyć do naczynia i dodać do nich wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać dokładnie.
Z pozdrowieniami,
Mona.
Frytki z piekarnika to jest to :)
OdpowiedzUsuńHej, spragnionym zdrowych smaków polecam catering dla sportowców warszawa. Moj narzeczony z niego korzysta i jest zachwycony!
OdpowiedzUsuń