PROSTY PRZEPIS NA ZAKWAS DO WYPIEKU CHLEBA






Potrzebne składniki:

Na początek:
- pół szklanki mąki żytniej (typ 2000),
- pół szklanki ciepłej wody.

Okres dokarmiania :) :
- 1 szklanka mąki żytniej (typ 2000),
- 1 szklanka ciepłej wody.







Sposób przygotowania:

- Do pojemnika lub słoika o pojemności minimum pół litra wsypać pół szklanki mąki żytniej i wlać pół szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Wymieszać Odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. 
- Po 12 godzinach dokarmiamy zakwas połową szklanki mąki i połową szklanki wody. Mieszamy. 
- Następnie, po upływie 24 godzin dokarmiamy zakwas, ale tym razem łyżką mąki i łyżką wody. Mieszamy i odstawiamy. Czynność powtarzamy przez kolejne 5 dni. 
- Zakwas będzie gotowy już po 7 dniach. Jeżeli będzie zbyt rzadki, wystarczy dosypać odrobinę mąki. 

*Ważne:
-> kiedy zakwas się rozwarstwi, przy kolejnym dokarmianiu należy zwiększyć ilość mąki,
-> dojrzały i nie wykorzystany zakwas należy przechowywać w lodówce. Kiedy wyjmujemy go z lodówki, aby ponownie go użyć, zakwas dokarmiamy łyżką mąki i łyżką wody (zazwyczaj 12 godzin przed jego użyciem),
-> przetrzymywany zakwas w lodówce dokarmiamy raz w tygodniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz