Dziś podaję przepis na łatwe w przygotowaniu kotlety z dorsza, które stanowią alternatywę dla kotletów mięsnych, a które wspaniale smakują dorosłym, jak i dzieciom. Można podawać je zarówno z ziemniakami, jak i na pajdzie świeżego, chrupiącego chleba. W diecie mojej rodziny stawiam na ryby i owoce morza, bo wiem, że stanowią dla naszych organizmów najlepsze źródło zdrowego tłuszczu omega-3. Dorsz ma dużą zawartość dobrze trawionego białka, jodu, selenu oraz witaminy B12. Polecany jest osobom borykającym się z chorobami tarczyca, jak i kobietom w ciąży.
Potrzebne składniki (8 sztuk):
- 80 dag filetów z dorsza,
- 1 czerstwa bułka,
- 2 jajka (1 do panierowania, 1 do masy rybnej),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- pęczek natki z pietruszki,
- pęczek drobnego szczypiorku,
- 0,5 szklanki bułki tartej,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.
Sposób przygotowania:
- Rybę oczyścić (usunąć ości) i zmielić lub drobno posiekać. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Szalotkę, szczypiorek i natkę drobno posiekać.
- Połączyć ze sobą składniki: rybę, jajko, odciśniętą bułkę, szalotkę, szczypiorek i natkę. Dodać paprykę, czosnek wyciśnięty przez praskę. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Uformować kotleciki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Smażyć około 5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy również od grubości uformowanych kotlecików, im grubsze, tym dłużej smażymy).
Szukałam pomysłu na obiad dla synka. Dziękuję za podsunięcie myśli. Dziś na obiad kotlety z dorsza!
OdpowiedzUsuń