Prawdziwie zielona zupa idealnie wzmocni nasz organizm przed spotkaniem z nadchodzącą wiosną. Zielone warzywa i owoce zwierają w sobie niezwykle cenne składniki odżywcze oraz pomagają nam w pozbyciu się toksyn z organizmu. Nie tylko zielony kolor wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Zielone warzywa i owoce mają w sobie witaminy z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy. Mają w sobie mnóstwo kwasu foliowego, który pomaga w zapobieganiu anemii. Podsumowując zieloną zupę, zielone warzywa i owoce, to musimy zapamiętać, że są one dla nas idealnym źródłem witamin A, C, B i E. Zbawiennie wpływają na wygląd cery, włosów i paznokci, opóźniają procesy starzenia, zapobiegają chorobom nowotworowym, wspierają odporność i dbają o nasz wzrok! Zielona zupa na stół!
*W wersji dla dzieci ograniczamy cukier, sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
*W wersji dla dzieci ograniczamy cukier, sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.
- 1 brokuł,
- 1 avocado,
- pół szklanki świeżo posiekanej bazylii,
- 200 ml mleka kokosowego (400 ml),
- 2 szalotki,
- łyżka oleju kokosowego,
- pół cytryny,
- łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 4 łyżki płatków migdałowych,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Brokuł opłukać, odciąć łodygę i włożyć różyczki do garnka. Zalać wodą, posolić i zagotować. Brokuł gotować do miękkości, ale nie dopuścić do jego rozgotowania. Zmiksować.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zeszklić na nim posiekaną szalotkę.
- Zmiksować w blenderze avocado, zeszkloną szalotkę, świeżo posiekaną bazylię i dodać wszystko do zmiksowanego brokuła. Dodać mleko kokosowe, doprawić wszystko sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym, pieprzem i solą.
- Zupę podawać gorącą z uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
* Do podania z: grzankami, paluchami chlebowymi lub ptysiami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz