DOMOWE TORTILLE KUKURYDZIANE

Zachęcam Was dzisiaj do przygotowania domowych tortilli z mąki kukurydzianej. Tortille można wykorzystać jako główny posiłek z dodatkami, np. z salsą z mango lub z salsą z truskawek, może stanowić zamiennik pieczywa, ale również może być dla nas zdrową przekąskę. Dlaczego? Bo jest przygotowana z mąki kukurydzianej. Ze względu na właściwości odżywcze, mąkę kukurydzianą wykorzystuje się do produkcji pokarmów dla niemowląt. Mąka ta nie zawiera glutenu. Zawiera za to błonnik, białko, witaminy A, B, E oraz fosfor, magnez, potas i selen. Selen i witamina E wspomaga system w walce wolnymi rodnikami, pomaga przez to zwiększyć odporność i przedłuża młodość. Ma zdolność podnoszenia poziomu estrogenów. Mąka ta pomaga ograniczać ryzyko zachorowania na takie choroby cywilizacyjne jak cukrzyca, choroby serca, czy nowotwory. Warto się do niej przekonać, do niej i do produktów z niej przygotowywanych.



Potrzebne składniki:

- 2 szklanki mąki kukurydzianej masa harina,
- 2/3 szklanki gorącej wody,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej do smaku według upodobania.




Sposób przygotowania:

- Mąkę wsypać do miseczki, dodać sól. Olej kokosowy rozpuścić w gorącej wodzie. Wodę stopniowo dodawać do mąki mieszając ze sobą składniki. Uformować kulę i ugniatać do czasu, kiedy ciasto będzie gładką i zwartą masą. Ciasto powinno odchodzić od miski, jeżeli nie odchodzi, należy dodać wody. 
- Gotowe ciasto odstawić na 45 minut pod przykryciem. 
- Kiedy ciasto będzie gotowe uformować z niego kulki wielkości orzecha i rozwałkować wałkiem do ciasta. Aby ciasto się nie przyklejało proponuję wałkować przez folię. Po rozwałkowaniu wyciąć okrągły kształt, np. za pomocą miski.
- Rozgrzać patelnię, która służy do smażenia bez tłuszczu i zacząć przygotowywać tortillę smażąc je przez około 30 sekund z każdej strony. Tortille mogą być przypieczone, ale nie powinny być spalone.

* Jeżeli podczas rozwałkowywania placek się rozrywa, oznacza to, że jest zbyt suchy i należy dodać odrobinę wody. Kiedy będzie przyklejał się podczas formowania kulek do ręki powinno dodać się więcej mąki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz