Kiedy dotarło do mnie, że cukier wanilinowy kupowany w sklepie nijak ma się do cukru waniliowego, poczułam się oszukana. Zadzwoniłam do mamy, babci, siostry i poprosiłam żeby sprawdziły w swojej kuchni czy mają cukier wanilinowy, czy waniliowy. Żadna z nas nie miała cukru waniliowego i każda z nas poczuła się tak samo -> nabita w butelkę.
Cukier waniliowy, a cukier waNilinowy, czym się różni? Otóż cukier wanilinowy jest często używany w cukiernictwie i sprzedawany konsumentom jako mieszanka cukru i waniliny. Co to jest wanilina? Organiczny związek chemiczny o nazwie systematycznej 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd. Więcej o tym związku można poczytaj na Wikipedii, proszę -> WANILINA. Już sama nazwa mnie przeraża. Prawidłowo, bo przecież może wywoływać podrażnienia skóry, egzemę, znajduje się w rejestrze NIH, niebezpiecznych związków chemicznych, a Europejskie Biuro Chemiczne określiło ją jako R22, co w przybliżeniu oznacza, że "szkodzi po połknięciu". Oczywiście, firmy produkujące cukier waniliowy wolą zarabiać niż produkować zdrową żywność, dlatego mamy cukier z domieszką waniliny albo etylowaniliny, która to z kolei jest substancją syntetyczną.
A Wy co macie w swoich kuchennych szafkach?
Cukier waniliowy, a cukier waNilinowy, czym się różni? Otóż cukier wanilinowy jest często używany w cukiernictwie i sprzedawany konsumentom jako mieszanka cukru i waniliny. Co to jest wanilina? Organiczny związek chemiczny o nazwie systematycznej 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd. Więcej o tym związku można poczytaj na Wikipedii, proszę -> WANILINA. Już sama nazwa mnie przeraża. Prawidłowo, bo przecież może wywoływać podrażnienia skóry, egzemę, znajduje się w rejestrze NIH, niebezpiecznych związków chemicznych, a Europejskie Biuro Chemiczne określiło ją jako R22, co w przybliżeniu oznacza, że "szkodzi po połknięciu". Oczywiście, firmy produkujące cukier waniliowy wolą zarabiać niż produkować zdrową żywność, dlatego mamy cukier z domieszką waniliny albo etylowaniliny, która to z kolei jest substancją syntetyczną.
A Wy co macie w swoich kuchennych szafkach?
Jak sobie pomóc? Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że cukier wanilinowy, to nie to samo, co cukier waniliowy. Następnie, cukier wanilinowy skreślić z listy zakupów raz na zawsze, kupić cukier z prawdziwą wanilią (jest w ofercie Kamisa i Kotanyi) lub zrobić sobie cukier waniliowy samemu. Tylko w przypadku domowej produkcji możecie być pewni, co spożywacie.
Cukier waniliowy przygotować jest bardzo prosto. Przepis poniżej:
Potrzebne składniki:
- szklanka drobnego cukru,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wyjąc z niej nasionka, które wraz z laską wanilii połamaną na mniejsze kawałki i cukrem przełożyć do słoiczka, wstrząsnąć i dokładnie zmieszać ze sobą składniki. Słoik szczelnie zakręcić i już po około 2 tygodniach mamy gotowy cukier waniliowy, niezwykle aromatyczny i zdrowszy.
Wanilia ma działać dobroczynnie, wspierać nasz mięsień sercowy!
Ja mam laski wanilii, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy :) Wanilinie mówimy stanowcze nie! :)
OdpowiedzUsuń