TORTILLA KUKURYDZIANA Z KREWETKAMI I SALSĄ Z MANGO I CZERWONEJ FASOLI

Jeżeli ostatnio zrobiliśmy placki tortilli, to przyszedł czas, aby zawinąć je na obiad z krewetkami i salsą z mango i czerwonej fasoli. Smacznego!

Potrzebne składniki (4 porcje): 

- 250 g krewetek tygrysich, 
- 4 tortille kukurydziane (np. przygotowane z tego przepisu: tortille kukurydziane), 
- puszka czerwonej fasoli, 
- 1 łyżka miodu,
- 2 ząbki czosnku, 
- 1 mango, 
- 1 papryczka chili bez pestek, 
- pół czerwonej cebuli, 
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki, 
- 2 łyżki soku z limonki, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 
- sól morska. 



Sos: 
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego, 
- pół małego startego ogórka zielonego,
- pół łyżki domowego majonezu
- 1 ząbek czosnku, 
- sól. 

Sposób przygotowania: 

- Mango pokroić w małą kostkę. Fasolę odsączyć, cebulę, papryczkę i natkę posiekać. Połączyć składniki, dodać sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, posolić. 
- Przygotować sos mieszając ze sobą jogurt grecki, majonez, pół startego ogórka zielonego i wyciśnięty przez praskę czosnek. Posolić.
- Umyte i obrane z pancerza krewetki, naciąć nożem wzdłuż tułowia i wyjąć jelito (czarna nitka). Krewetki kupione mrożone, są już zazwyczaj oczyszczone i należy je jedynie głębiej naciąć wzdłuż tułowia, żeby bardziej przesiąknęły smakiem. 
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ząbki czosnku posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć przez około minuty ciągle mieszając. Dodać oczyszczone i osuszone krewetki, smażyć minutę z każdej strony. Na koniec dodać łyżkę miodu, wymieszać z krewetkami. 
- Przygotować tortille podgrzewając je na patelni lub podawać na zimno. Rozgrzać patelnię, która przeznaczona jest do smażenia bez tłuszczu i podgrzewać placki tortilli przez 30 sekund z każdej strony. 
- Placek tortilli posmarować przygotowanym wcześniej sosem, nałożyć 3 łyżki salsy z mango i czerwonej fasoli, na wierzch wyłożyć krewetki. Złożyć na pół lub zwinąć w wybrany przez siebie sposób.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz