Jeżeli ostatnio zrobiliśmy placki tortilli, to przyszedł czas, aby zawinąć je na obiad z krewetkami i salsą z mango i czerwonej
fasoli. Smacznego!
-
- 4 tortille kukurydziane (np. przygotowane z tego przepisu: tortille kukurydziane),
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 łyżka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mango,
- 1 papryczka chili bez pestek,
- pół czerwonej cebuli,
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej..
Sos:
- pół małego startego ogórka zielonego,
-2 łyżki domowego majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej..
Sposób przygotowania:
- Mango pokroić w małą kostkę. Fasolę odsączyć, cebulę, papryczkę i natkę posiekać. Połączyć składniki, dodać sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, posolić.
- Przygotować sos mieszając ze sobą jogurt grecki, majonez, pół startego ogórka zielonego i wyciśnięty przez praskę czosnek. Posolić.
- Umyte i obrane z pancerza krewetki, naciąć nożem wzdłuż tułowia i wyjąć jelito (czarna nitka). Krewetki kupione mrożone, są już zazwyczaj oczyszczone i należy je jedynie głębiej naciąć wzdłuż tułowia, żeby bardziej przesiąknęły smakiem.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ząbki czosnku posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć przez około minuty ciągle mieszając. Dodać oczyszczone i osuszone krewetki, smażyć minutę z każdej strony. Na koniec dodać łyżkę miodu, wymieszać z krewetkami.
- Przygotować tortille podgrzewając je na patelni lub podawać na zimno. Rozgrzać patelnię, która przeznaczona jest do smażenia bez tłuszczu i podgrzewać placki tortilli przez 30 sekund z każdej strony.
- Placek tortilli posmarować przygotowanym wcześniej sosem, nałożyć 3 łyżki salsy z mango i czerwonej fasoli, na wierzch wyłożyć krewetki. Złożyć na pół lub zwinąć w wybrany przez siebie sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz