CZYSTY SŁODKI BARSZCZ WIGILIJNY Z MAJERANKIEM

Barszcz czerwony jest staropolską potrawą, która gościła na stołach w chłopskich chatach, jak i na stole u niejednego króla. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu. Od jakiś dwóch lat, nasz wigilijny barszcz podajemy z majerankiem, który dodaje mu wyraźniejszego smaku. 

Nie zapominajmy o tym, że ta zupa z buraków, poza smakiem, który uwielbiamy, ma prawdziwie lecznicze właściwości, dlatego warto zajadać się nią również poza okresem świątecznym. Buraki mają w sobie bardzo dużo kwasu foliowego i mnóstwo pierwiastków mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, potas, sód, magnez, cynk, kobalt i wiele innych. Buraki wzmacniają nasz układ krwionośny i odpornościowy, mają również właściwości antynowotworowe oraz łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Uwaga! Dzięki swoim zasadotwórczym właściwościom łagodzą skutki nadużycia alkoholu.


Potrzebne składniki:

- 5 czerwonych buraków (około 1 kg),
- wywar z pół szklanki suszonych grzybów (najlepiej szlachetnych)*,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 litry wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mała cebula,
- kawałek selera,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- 4 ziarnka pieprzu,
- majeranek**,
- pół szklanki cukru,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej i zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

- Buraki obrać i pokroić w plastry. Zasypać je cukrem i odstawić na minimum 3 godziny, żeby puściły sok. 
- Grzyby zalać dwoma szklankami wody i moczyć przez kilka godzin, po czym gotować około pół godziny.
- Marchewki, pietruszkę, obraną cebulę, seler i 1 ząbek czosnku wrzucamy do garnka z zasypanym cukrem burakiem. Dodajemy liść laurowy, angielskie ziele, ziarnka pieprzu, solimy i zalewamy wodą. Barszcz gotujemy na wolnym ogniu, gotujemy do miękkości warzyw.
Wywar barszczu czerwonego przecedzamy i łączymy z odcedzonym wywarem z grzybów. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
- 5 minut przed zdjęciem barszczu z ognia dodajemy wyciśnięty 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i zmielonym pieprzem. Doprawiamy cukrem.
- Po zdjęciu z ognia zakwaszamy dodając sok z cytryny. 

* Grzyby z wywaru z powodzeniem możemy wykorzystać do zrobienia z nich farszu do pierogów.
**Zamiast majeranku, można dodać koper.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz