DORSZ PO CHOJNICKU

Warto zwrócić uwagę, że osoby jedzące ryby morskie cieszą się zdrowiem. Dzieje się tak między innymi dzięki kwasom omega-3, które są niezbędnymi  nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w organizmie człowieka, a ryby morskie właśnie ich dostarczają. Dzięki diecie bogatej w ryby zmniejsza się poziom złego cholesterolu w naszej krwi, zmniejsza się ciśnienie krwi, mają działanie rozkurczające na naczynia krwionośne i obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca.
Warto również zauważyć, że nie samym śledziem po kaszubsku człowiek żyje. Jako, że gotujemy na Kaszubach, to chcemy podzielić się przepisami z tego regionu. Rybę po chojnicku rozpracowaliśmy i dzisiaj dzielimy się na nią przepisem. Smacznego!


Potrzebne składniki:

- około 80 dag filetów z dorsza świeżego lub mrożonego,
- 2 czerwone papryki, 
- 1 zielona papryka,
- 20 dag pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 200 ml sosu pomidorowego (passaty),
- 1 liść laurowy,
- 2 angielskie ziela,
- mąka żytnia do obtoczenia ryby,
- oliwa z oliwek extra virgin do smażenia,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

- Filety opłukać, porcjować na małe kawałki, posolić i popieprzyć. Obtoczyć mąką i smażyć z każdej strony na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni. Paprykę i pieczarki cienko pokroić i udusić na patelni razem z cebulą i czosnkiem.
-  Kiedy warzywa będą miękki podlać je sosem pomidorowym, dodać angielskie ziela, liść laurowy, słodką paprykę w proszku, kurkumę, sól i pieprz do smaku, po czym gotować wszystko na małym ogniu przez około 10 minut. 
- Usmażoną rybę układać warstwowo w głębokim naczyniu. Na dno wyłożyć warstwę warzyw w sosie pomidorowym, na warstwę wyłożyć usmażoną rybę, następnie przykryć ją warstwą sosu, wyłożyć kolejną warstwę ryby i przykryć kolejną warstwą sosu. Czynność powtarzać do póki nie wykorzystamy wszystkich składników.
- Całość pozostawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki. Potrawa najsmaczniejsza jest po kilku godzinach od przygotowania, kiedy ryba przesiąknie smakami sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz