"WIÓRCZANKA", CZYLI POMIDOROWO KOKOSOWA ZUPA DLA CAŁEJ RODZINY

Kiedy zaczęłam podejrzewać nietolerancję laktozy u swojego syna, zostałam zmuszona do wyeliminowania jej na jakiś czas z diety. Nadeszła niedziela, na obiad rosół. Poniedziałek -> pomidorówka :) Ale jak zrobić smaczną pomidorówkę bez śmietany?! Można! Tradycyjna pomidorówka jest smaczna, ale egzotyczna z kokosową nutą jest wyśmienita. Smaczna, zdrowa i dietetyczna. Główne składniki, to rodzime pomidory i importowany kokos ;) W kokosie tkwi moc, dlatego warto go przemycać. W diecie dziecka może zacząć pojawiać się już po szóstym miesiącu. Zdrowe i naturalne tłuszcze (linolenowy, stearynowy, kaprylowy, laurynowy)  zawarte w kokosie dobrze wpływają na rozwój mózgu dziecka. Kokos jest powszechnie uważany za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo. Zawiera w sobie magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, sód, mangan, miedź, witaminy z grupy B, witaminę C. Co nam po jego składnikach? W skrócie -> dostarczy potrzebnych elektrolitów, pomoże zwalczyć zmęczenie, wspomoże kondycję serca, obniży ciśnienie krwi, pomoże w obniżaniu cholesterolu, naturalnie wpomaoże w utracie wagi (szybko daje uczucie sytości), poprawi trawienie, pomoże w zapobieganiu chorobie wrzodowej, stanom zapalnym stawów, niedokrwistości. Lista prozdrowotnych właściwości nie ma końca. Co nas cieszy, bo lubimy kokosową nutę :)

*W wersji dla dzieci ograniczamy sól i pieprz. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.


Potrzebne składniki:

1 litr bulionu warzywnego, 
- 1 łyżeczkaka oleju kokosowego,
- 1 liść laurowy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szalotka,
- 250 ml mleczka kokosowego,
- 4 średnie pomidory lub mała passata pomidorowa,
- 2 duże szczypty cynamonu,
- wiórki kokosowe,
- do smaku nierafinowany cukier trzcinowy,
-  do smaku sól bez substancji przeciwzbrylającej i świeżo zmielony pieprz.


* opcjonalnie do zupy dodajemy warzywa  z bulionu pokrojone w słupki. Nic się nie może zmarnować ;) 

Sposób przygotowania: 

- Szalotkę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy i włożyć liść laurowy, cebulę i czosnek. Smażyć do czasu, kiedy cebula i czosnek się zeszklą, a liść laurowy uwolni swój aromat.
- Pomidory sparzone i obrane ze skórki pokroić, włożyć do garnka i dusić pod przykryciem do miękkości. Zalać bulionem warzywnym, dodać mleczko kokosowe, cynamon, cukier, sól i pieprz do smaku. Zagotować.

* Do podania z: makaronem, ryżem i obowiązkowo z wiórkami kokosowymi.



2 komentarze:

  1. Witam.
    Chciałbym przedstawić wam ciekawe zestawienie pomysłów na 2 śniadanie !
    Naprawdę genialne, warto spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)
    Zapraszam również do mnie po przepis na proste ciasteczka jaglane.
    Uwaga, one odchudzają! :)

    OdpowiedzUsuń