TATAR Z ŁOSOSIA SUROWEGO, CZYLI PESCOWEGETARIANIZM DLA ZDROWIA.

Wydaje mi się, że zdążyliście już zauważyć, że na blogu nie znajdziecie przepisów, w których jest mięso inne niż mięso z ryb i owoców morza. Od długiego czasu stosujemy dietę pescowegetarianizmu. Dieta ta jest podobna do diety samurajów i diety śródziemnomorskiej, a jak wiadomo są to diety, które uważane są za najzdrowsze na świecie. Co nam daje ta dieta i dlaczego się na nią zdecydowaliśmy? Przede wszystkim eliminuje z diety czerwone mięso i inne mięsa,  które nie są do końca zdrowe i które na pewno w diecie nie są nam potrzebne. W zamian za to dostarczamy do organizmu potężną dawkę kwasów omega-3, tłuszczów o właściwościach przeciwzapalnych, poprawiamy cholesterol, dostarczamy do organizmu sporą dawkę witamin z grupy B, którą potrzebujemy do produkcji energii. To na przykład :)
Dzisiaj robiliśmy tatar z łososia. Nie robimy go często, bo nie mamy stałego źródła zaopatrzenia w dzikiego łososia. Mieszkając nad morzem i tak jesteśmy w dobrej sytuacji, bo czasami uda nam się kupić jakieś ryby prosto z kutra, np. łososia bałtyckiego. Bałtycki łosoś zawsze będzie lepszy od norweskiego, ponieważ norweski, dostępny na naszym rynku, będzie w 99% pochodził z hodowli. Jak hodowla i masowa produkcja -> to nie idzie w parze z jakością (np. intensywny kolor mięsa łososia norweskiego zawdzięczamy barwnikowi astaksantynie, która dodawana jest do mączki, którą karmione są ryby). Jeżeli uda Wam się trafić na świeżego łososia ze sprawdzonego źródła, to zachęcam do przyrządzenia prostej przekąski, dania. Na pewno nie będziecie rozczarowani smakiem. Smacznego.

Potrzebne składniki:

- 200 g świeżego łososia (filet)*,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 ogórek kiszony,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Do podania najlepiej z: domowego wypieku bagietką lub z sałatą lodową.

* Łosoś ze sprawdzonego źródła, dziki, wolno żyjący, nie z hodowli.

Sposób przygotowania:

- Łososia kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy. Dodajemy oliwę z oliwek i cytrynę. Solimy i dodajmy świeżo zmielony pieprz.
- Ogórka i szalotkę drobno siekamy i kładziemy na wierzch tatara.


4 komentarze:

  1. Super strona. Zaglądam regularnie. Częściej posty proszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.
    Chciałbym przedstawić wam ciekawe zestawienie pomysłów na 2 śniadanie !
    Naprawdę genialne, warto spróbować !

    OdpowiedzUsuń