Dlaczego warto akurat teraz sięgnąć po rozgrzewającą zupę z pieczonej czerwonej papryki? Bo natura się nie myli i podpowiada, że sezon na paprykę trwa. Słodka papryka jest niezwykle bogata w witaminę C, w silny przeciwutleniacz. Pomaga w zwalczaniu przeziębień, angin, zapaleń oskrzeli oraz innych infekcji. Wspomaga walkę z zaćmą, miażdżycą, zaburzeniami rytmu serca, niepłodnością męską oraz z nowotworami.
- 4 duże czerwone papryki,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek natki z pietruszki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- pół łyżeczki rozmarynu lub 2 gałązki świeżego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej, pieprz i papryka chilli do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Wyłożyć na blachę i zapiekać przez około 45 minut. Po upieczeniu włożyć na 5 minut do foliowej torebki, po czym obrać ze skórki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni lub bezpośrednio w garnku na oliwie z oliwek. Wsypać wszystkie przyprawy i dusić przez chwilę, po czym zalać bulionem warzywnym i zagotować.
Super blog. Super przepis. Blog warty polecenia.
OdpowiedzUsuń