SZYBKIE PLACKI JOGURTOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ Z NEKTARYNKAMI

Kiedy brakuje czasu na przygotowanie posiłku, placki z owocami są dobrym rozwiązaniem na szybki i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Do ich przygotowania można użyć dowolnych owoców. Czym się różnią od tradycyjnych babcinych placków? Składnikami, ponieważ używamy mąki orkiszowej, która jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu, witamin z grupy B, PP oraz kwasu krzemowego. Posiada właściwości krwiotwórcze, pomaga w budowie mięśni, obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Ciasto słodzimy miodem, który wzmacnia serce, koi nerwy i odżywia mózg. A całość smażymy na jednym z najzdrowszych tłuszczów na świecie, na oleju kokosowym, który z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminę C, E. potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i kwas foliowy, stanowi nieocenione źródło składników odżywczych.

* W wersji dla dzieci od 6 miesiąca życia, rezygnujemy z miodu. Od 12 miesiąca można podawać ją w takiej postaci jak w przepisie, pamiętając aby ograniczać spożycie soli. Niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.


Potrzebne składniki (18 sztuk):

- 250 g jogurtu typu greckiego,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 2 łyżki ulubionego miodu,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego do smażenia lub masła klarowanego,
- 2 nektarynki.




Sposób przygotowania:

- Nektarynki umyć, przeciąć na pół i pokroić w plasterki.
- W misce połączyć ze sobą składniki: jogurt, jajka, miód, mąkę i cynamon. Wymieszać wszystko rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać plasterki nektarynki i delikatnie wymieszać je z ciastem.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego/masła klarowanego i nakładać po jednej łyżce ciasta na placka, zachowując odstępy. Smażyć na średnim ogniu do czasu zrumienienia się placków, po czym przewrócić je na drugą stronę. 
- Podawać z miodem, cukrem pudrem, śmietaną, ulubionym syropem lub świeżymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz