CZARNY BEZ Z DODATKIEM KARMELIZOWANEJ MIODEM CYTRYNY - PODRASOWANY CUD NATURY

Od kilku ostatnich lat, w naszym domu leczymy się sokiem z czarnego bzu. Dopóki sama się nie rozchorowałam, nie wierzyłam w jego cudowne właściwości. Kiedy niczym nie mogłam zbić wysokiej temperatury, z pomocą przyszła babcia i jej butelka soku z czarnego bzu:) Pomógł. Od tamtej pory zawsze pomaga mojej rodzinie i przyjaciołom w zwalczaniu różnego rodzaju sezonowych infekcji. Sezon na przeziębienia i walkę o odporność uważam za otwarty, dlatego podpowiadam, jak walczyć o zdrowie przy pomocy niepozornego soku z czarnego bzu i jego podrasowanej wersji z dodatkiem karmelizowanej miodem cytryny.

Sok z czarnego bzu nazywany jest naturalną aspiryną, używany w medycynie naturalnej od wieków i choć nie zachwyca smakiem jest jednym z najcenniejszych zielarskich surowców. Zarówno kwiaty czarnego bzu, jak i jego owoce są cenne. Sok robimy z owoców, które są skarbnicą rutyny, antocyjanów, garbników, pektyn, kwasów owocowych. witaminy A i C, wapnia, sodu, żelaza i potasu. Sok wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Działa lekko przeczyszczająco i oczyszczająco. Reguluje układ trawienia, łagodzi wzdęcia i zgagę, wspomaga układ moczowy, pracę nerek (jest moczopędny). Jest nieoceniony w walce z przeziębieniami i grypą. Dzięki swoim właściwościom napotnym pomaga zbijać temperaturę, działa wyksztuśnie. 

Owoce czarnego bzu już dojrzały, można je już zbierać, a potem samemu przygotować z nich sok. Jeżeli nie macie czasu na zbieranie czarnego bzu, to proponuję zakupić butelkę soku w sklepie. W każdym domu sok z czarnego bzu powinien być na stanie :) Kupując sok w sklepie zwróćcie uwagę, aby był to 100 % sok z owoców czarnego bzu (nie sok z soku zagęszczonego), bez żadnych dodatków.


Przepis na czysty sok:


Potrzebne składniki: 

- 2 kg owoców czarnego bzu,
- 2 szklanki wody.


Sposób przygotowania:

- Owoce umyć, osuszyć.Wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na dużym ogniu przez około 10 minut (owoce zaczną puszczać sok), potem zmniejszyć ogień na mały i gotować przez około 20 minut.
- Po ostygnięciu, blenderem zmiksować owoce i przelać sok do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Przepis na sok z dodatkiem karmelizowanej miodem cytryny:

Potrzebne składniki:

- szklanka soku z czarnego bzu,
- 1 cytryna,
- 5 łyżek ulubionego miodu,
- pół szklanki wody.


Sposób przygotowania:

- Przygotować sok według przepisu powyżej lub wykorzystać sok kupiony gotowy.
- Cytrynę, sparzyć i pokroić w plasterki. Do rondelka wlać pół szklanki wody i dodać miód. Gotować aż woda i miód zrobią się gęste. Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zostawić do wystudzenia. 
- Pokrojoną w plasterki i ostudzoną cytrynę przełożyć do słoiczka i zalać sokiem. Słoik zapasteryzować (przez około 10 minut).
- Cytrynę wraz z sokiem dodawać do herbaty lub deserów.


2 komentarze:

  1. Mam zamiar nazbierać owoców, ale ciągle jeszcze są zielonkawe...

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas na Kaszubach są już dojrzałe. Jest ciepło, więc i u Ciebie niedługo osiągną piękną czarno-fioletową barwę :) Cierpliwości!

    OdpowiedzUsuń