CHLEB ŻYTNI ZE ŚLIWKĄ

Chleb żytni, nawet ten ze słodką nutą śliwki, pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz zdrowia. Nie bójmy się go. Nie wybierajmy jasnego pieczywa, które nie ukrywam, że jest smaczne, a jego przypieczona skórka sprawia, że do ust napływa ślinka. Przekonajmy się to żytnich wypieków, bo żyto dobrze działa na nasze serce. Nie dosyć, że zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, to jeszcze dzięki zawartym w nich alkaloidom pobudzającym włókna mięśni gładkich naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy. Osoby walczące o lepszą odporność powinny skłonić się do regularnego spożywania chleba żytniego, ponieważ kwasy tłuszczowe i arabinoksylany, które powstają podczas fermentacji składników żyta, pomagają w produkcji limfocytów, które wspierają właśnie naszą odporność. Smacznego, żytniego pieczywa!

Podobne przepisy: Przepis na chleb żytni z czarnuszką .

Potrzebne składniki (1 mały bochenek):

Zaczyn:
- 60 g mąki żytniej typu 2000,
- pół szklanki wody.
* Zaczyn przygotowujemy minimum 12 godzin przed pieczeniem.

Ciasto właściwe:
- 300 g mąki żytniej typ 720,
- cały zaczyn,
- 2/3 szklanki wody,
- 20 g melasy z trzciny cukrowej,
- 150 g suszonych śliwek (bez konserwantów, niesiarkowane)
- 1 łyżka soli.

Opcjonalnie: 1 łyżka sezamu, 1 łyżka maku.

Sposób przygotowania:

- Zaczyn przygotować minimum 12 godzin przed przystąpieniem do pieczenia. Wszystkie jego składniki połączyć ze sobą i odstawić pod przykryciem.
- Do gotowego zaczynu dodać pozostałe składniki - mąkę, wodę, melasę i sól oraz suszone śliwki pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. Całość mieszać dokładnie drewnianą łyżką do uzyskania gęstej, lepkiej masy.
- Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 20 cm x 10 cm. Wcześniej wysmarować ją oliwą z oliwek i nakryć ściereczką - odstawić do wyrośnięcia w suche i ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać przez około 3-4 godziny. Czas ten jest uzależniony od temperatury w jakiej ciasto wyrasta oraz od aktywności zakwasu.
- Wyrośnięte ciasto (po brzeg keksówki) wysmarować pędzelkiem wodą i posypać makiem i sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez około 15 minut (góra + dół). Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 40 minut (góra + dół). Gotowy i dopieczony chleb po ostukaniu od spodu wydaje głuchy dźwięk. Po upieczeniu chleb owinąć ściereczką i pozwolić mu stygnąć powoli. Kroić dopiero po wystygnięciu, najlepiej kolejnego dnia po upieczeniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz