ZUPA KREM Z BATATÓW, ZIELONYCH SZPARAGÓW, Z DODATKIEM SERA CHEDDAR AROMATYZOWANA LUBCZYKIEM

Absolutnym hitem wśród zup kremów jest zupa, której przepis podaję poniżej. Zupa jest pełnowartościowym posiłkiem, które nie trzeba uzupełniać drugim daniem. Idealnie nadaje się na okres rekonwalescencji po chorobie, na przesilenie wiosenne lub zmęczenie. Zupa jest aromatyzowana lubczykiem, który stosowany jest przy schorzeniach dróg oddechowych, dróg moczowych, który łagodzi bóle menstruacyjne i uwaga -> zwiększa pobudliwość seksualną :) Bazą zupy są ziemniaki, szczególnie ten większy - batat. Bataty uważane są za jedne z najbardziej odżywczych. Są źródłem magnezu, potasu, fosforu, sodu i wapnia. Zawierają witaminę A, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten oraz polifenole. Dzięki dużej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy mają istotne znaczenie w diecie człowieka. Dodatkiem są szparagi, którymi nie zapominamy się zajadać tej wiosny. 



Potrzebne składniki:

- 1 duży batat, 
- 1 średniej wielkości ziemniak,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 2 szalotki,
- 200 g startego sera cheddar,
- lubczyk ogrodowy(świeży - 6 dużych liści, suszony 1 czubata łyżka),
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.





Sposób przygotowania:

- Na dnie garnka rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną szalotkę.
- W między czasie pokroić w kostkę obrane warzywa i wrzucić do garnka. Smażyć wszystko około minuty cały czas mieszając. Zalać wodą (około 1,5 litra). Włożyć świeży lubczyk lub dodać suszony. Posolić i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. 
- W osobnym garnku ugotować szparagi. Najpierw szparagi opłukać pod zimną wodą, zdrewniałe końcówki odłamać lub odciąć. Jeżeli szparagi są młode i małe, nie należy ich już dodatkowo obierać. W przypadku, kiedy mamy duże szparagi, należy obrać je przy samych końcach. Następnie, szparagi związać w pęczek i ugotować na stojąco w garnku, w taki sposób by główki wystawały ponad wodę - same dojdą pod wpływem pary podczas gotowania grubszych ich części. Zielone szparagi równie łatwo w całości ugotować na parze. Jeżeli macie taką możliwość, polecam ten sposób. Szparagi powinny być jędrne, nie rozgotowane. 
- Gotowe szparagi, przestudzić i pokroić w niewielkie kawałki.
- Garnek z gotującymi się warzywami zdjąć z ognia. Wyjąć świeży lubczyk. Dorzucić 1/2 szparagów. Zmiksować wszystko na gładką masę. 
- Krem z warzyw doprowadzić do zagotowania i dodać do niego starty ser. Wymieszać tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Wrzucić pozostawioną część ugotowanych szparagów. Dodać soli i pieprzu.

*Podawać z grzankami lub makaronem.


1 komentarz: