TAGLIATELLE W KREMOWYM SOSIE Z MASCARPONE I ZIELONYCH SZPARAGÓW

Wiedzieliście, że szparagi były stosowane w Starożytności jako lekarstwo na różnorodne dolegliwości? Leczyli się nimi Starożytni Grecy, Egipcjanie, potem Chińczycy, dlaczego więc my nie mamy wykorzystywać ich cudownych właściwości teraz, kiedy rozpoczął się na nie sezon?! Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Są bogatym źródłem witamin (B, C, K), żelaza, potasu, soli mineralnych, fosforu, kwasu foliowego, asparginy i beta-karotenu. Dzięki temu wspomagają naszą koncentrację, odprężają, pomagają w walce ze stresem. Mają zbawienny wpływ na oczyszczanie organizmu. Wspomagają w walce z nowotworami, artretyzmem.  Dziś przedstawiam Wam przepis na makaron z pysznie kremowym sosie na bazie sera mascarpone i zielonych szparagów. Smacznego! Nie przechodźcie obok szparagów obojętnie!




Potrzebne składniki:

- 1 pęczek zielonych szparagów,
- makaron tagliatelle,
- 2 szalotki,
- 1 serek mascarpone,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej,
- świeżo zmielony czarny pieprz.





Sposób przygotowania:

Szparagi opłukać pod zimną wodą, zdrewniałe końcówki odłamać lub odciąć. Jeżeli szparagi są młode i małe, nie należy ich już dodatkowo obierać. W przypadku, kiedy mamy duże szparagi, należy obrać je przy samych końcach. Następnie, szparagi związać w pęczek i ugotować na stojąco w garnku, w taki sposób by główki wystawały ponad wodę - same dojdą pod wpływem pary podczas gotowania grubszych ich części. Zielone szparagi równie łatwo w całości ugotować na parze. Jeżeli macie taką możliwość, polecam ten sposób. Szparagi powinny być jędrne, nie rozgotowane. 
- Gotowe szparagi, przestudzić i pokroić w niewielkie kawałki. Pozostawić kilka główek szparagów do ułożenia na wierzchu sosu.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej drobno posiekaną szalotkę. Szalotka musi być zeszklona. Uważać aby nie je przypalić.
- Do gotowej szalotki dołączyć serek mascarpone i połączyć ze sobą składniki mieszając powoli drewnianą łyżką. Wsypać pokrojone szparagi. Posolić i popieprzyć do smaku
- Makaron przygotować według opisu na opakowaniu. Gotować w osolonej wodzie. Wyjąć al dente. Wyłożyć na talerz, polać gęstym sosem, a na wierzch ułożyć odłożone wcześniej główki szparagów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz