DORSZ ZAPIEKANY ZE SZPARAGAMI I POREM

Dorsz i szparagi na talerzu, to uniwersalne lekarstwo na serce i skołatane nerwy. Dzięki diecie bogatej w ryby zmniejsza się poziom złego cholesterolu w naszej krwi, zmniejsza się ciśnienie krwi, ryby mają działanie rozkurczające na naczynia krwionośne i obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca, czyli dorszem zapobiegamy sercowej katastrofie, a zielonymi szparagami pomożemy naszej koncentracji i uspokoimy nerwy. Smacznego! 


*W wersji dla dzieci ograniczamy sól. Pamiętajcie, niezwykle istotne jest obserwowanie maluszka, któremu stopniowo rozszerzamy dietę o różne składniki. Każdy rodzic musi bacznie się przyglądać, jak na dany składnik reaguje jego dziecko.


Potrzebne składniki (2 porcje):

- polędwica z dorsza (porcja dla dwóch osób, około 150 g jeden),
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 2 pory,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- pół cytryny,
- łyżka koperku, 
- pieprz cytrynowy,
- sól morska.



Sposób przygotowania:

- Ugotować szparagi. Najpierw szparagi opłukać pod zimną wodą, zdrewniałe końcówki odłamać lub odciąć. Jeżeli szparagi są młode i małe, nie należy ich już dodatkowo obierać. W przypadku, kiedy mamy duże szparagi, należy obrać je przy samych końcach. Następnie, szparagi związać w pęczek i gotować na stojąco w garnku, w taki sposób by główki wystawały ponad wodę - same dojdą pod wpływem pary podczas gotowania grubszych ich części. Zielone szparagi równie łatwo w całości gotować na parze. Jeżeli macie taką możliwość, polecam ten sposób. Szparagi powinny być jędrne, nie rozgotowane i wyciągnięte z wody wcześniej, lekko twarde. Będą dalej dochodzić do siebie w folii. 
- Dorsza opłukać, oprószyć solą. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek i obsmażyć na niej rybę. Smażyć około 3 minut z każdej strony. 
- Białą część pora pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać pół łyżki oliwy z oliwek i smażyć pory do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyciąć 2 kwadraty z folii, środek skropić pozostałą oliwą. Na skropione miejsce ułożyć ugotowane wcześniej szparagi, a na nich kawałki ryby i skropić rybę cytryną. Posolić i posypać pieprzem. Na wierzch nałożyć pora, łyżkę śmietany, koperek oraz plasterek cytryny. Zawinąć szczelnie folię i ułożyć na blaszce w piekarniku. Należy pamiętać, aby ryba w folii miała trochę miejsca, by dochodziła pod wpływem pary. Zapiekać przez około 10 minut. 

Do podania z: ziemniakami, frytkami lub z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz