FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO

Prosty sposób na słodkie ziemniaki, które uważane są za jedne z najbardziej odżywczych. Są źródłem magnezu, potasu, fosforu, sodu i wapnia. Zawierają witaminę A, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten oraz polifenole. Dzięki dużej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy mają istotne znaczenie w diecie człowieka. Jeżeli chcemy zapobiegać takim chorobom jak choroby serca, nowotwory, choroby wzroku, czy wzmocnić odporność, to powinniśmy wprowadzić je na stałe do naszej diety. 

Potrzebne składniki (2 porcje):

- pół kilo batatów (2 sztuki),
- awokado,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- łyżka soku z cytryny,
- tymianek,
- ostra czerwona papryka,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól morska bez substancji przeciwzbrylającej.


Sposób przygotowania:

- Piekarnik nagrzać do 200 ºC (góra - dół). Umyte bataty osuszyć i pokroić na kawałki. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem oraz odrobiną ostrej, czerwonej papryki. Wyłożyć na blachę do pieczenia (blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Piec przez około 20 minut, do miękkości. W zależności od grubości frytek czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, dlatego należy sprawdzać frytki podczas pieczenia.
Awokado obrać, usunąć pestkę i przełożyć do miseczki. Wycisnąć przez praskę czosnek, dodać sok z cytryny oraz pół łyżki oliwy z oliwek. Posolić i popieprzyć do smaku. Zmiksować blenderem ze sobą wszystkie składniki. Podawać z frytkami. 

2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda! Ostatnio kupiłam bataty, więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
    http://koralfashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń