SAŁATKA Z PIECZONYM CZOSNKIEM, RZODKIEWKĄ I MIODEM.

Dziś na talerz trafiają produkty, które mają utrzymać nas zdrowych w okresie wzmożonych zachorowań na grypę. To co znajdziemy w tej sałatce ma na celu wzmocnić nasz system odpornościowy, nie obciążając przy tym naszego organizmu. Bazą jest miks sałat, w którym obowiązkowo znajduje się roszponka. Roszponka poza witaminą A, która korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i pomaga w walce z trądzikiem, bogata jest również w witaminę C, zawiera potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i kwas foliowy. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest cukrzykom. Podstawą jest pieczony czosnek i rzodkiewka. Czosnek ma właściwości dezynfekujące, jest naturalnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i jest naturalnym antybiotykiem. Najzdrowszy jest jedzony na surowo, ale poddany obróbce termicznej nie traci wszystkich swoich właściwości. Nadal działa antyutleniająco i grzybobójczo. Rzodkiewka z kolei ma w sobie olejki eteryczne, które leczą kaszel i pomagają oczyścić nasze drogi oddechowe. 



Potrzebne składniki (4 porcje):

- 150 g różnego rodzaju sałat (np. roszponka, cykoria, endywia eskariola),
- 8 sztuk rzodkiewek,
- 4 sztuki pomidorów koktajlowych,
- 2 duże główki czosnku,
- pół szklanki rodzynek,
- 1 łyżka ulubionego miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej i pieprz do smaku.




Sposób przygotowania:

- Piekarnik nagrzać do 200°C. Z główek czosnku odkroić górny plasterek tak by odsłonić wszystkie ząbki. Skropić czosnek oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, po czym zawinąć główki czosnku w folię aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec do czasu, kiedy czosnek zmięknie (około 35 minut).
- Upieczone ząbki czosnku wyjmować końcówką małej łyżeczki i przełożyć do mniejszej miseczki, w której przygotujemy dressing. Dodać oliwę z oliwek, miód, rodzynki, sól i pieprz.
- W dużej misce wymieszać sałaty z pokrojoną w plasterki rzodkiewką, pokrojonymi w ćwiartki pomidorami i połączyć z przygotowanym dressingiem z pieczonego czosnku i miodu.


2 komentarze:

  1. Jeżeli sałatka ma być dla cukrzyków, to w jakim celu zostały dodane rodzynki i miód?

    OdpowiedzUsuń
  2. Roszponka ma niski indeks glikemiczny i to ona polecana jest cukrzykom. Sam miód w cukrzycy nie jest zakazany, ale ze względu na łatwo przyswajalne cukry ilość jego spożycie przez każdą osobę borykającą się z cukrzycą powinno być monitorowane. Oczywiście piszemy tutaj o miodzie naturalnym. Rodzynki z kolei mają średni indeks glikemiczny i osoba kontrolująca swoją dietę ze względu na cukrzyce wie, w jakich ilościach może je spożywać. Cukrzyk wcale nie musi rezygnować z dobrej kuchni.

    OdpowiedzUsuń