DORSZ NA SOSIE Z KREWETEK W POMARAŃCZACH

Na talerzu mamy uniwersalny lek na serce - ryby i owoce morza. Jeżeli będziemy regularnie je spożywać prawdopodobieństwo na zachorowanie na chorobę wieńcową znacząco spadnie. Krewetki, to nie tylko bogate źródło białka, ale również doskonałe źródło cennych witamin z grupy B oraz niezwykle cennego selenu (jeden z podstawowych antyoksydantów). Dorsz dostarczy naszemu organizmowi cenne kwasy omega-3 i witaminę D. Dzięki spożywaniu kwasów omega-3 zawartych w rybach zapobiegamy "miażdżycowaniu" tętnic. Reasumując zapobiegamy katastrofie sercowej!




Potrzebne składniki (2 porcje):

- 250 g krewetek tygrysich (świeże lub mrożone),
- 2 filety z dorsza,
- 2 pomarańcze,
- 2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego,
- suszone drobinki papryki chilli (np. z młynka),
- pieprz cytrynowy,
- sól morska.





Sposób przygotowania:

- Szalotki i jeden ząbek czosnku posiekać i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy z oliwek. 
Umyte i obrane z pancerza krewetki, naciąć nożem wzdłuż tułowia i wyjąć jelito (czarna nitka). Krewetki kupione mrożone są  zazwyczaj oczyszczone i należy je jedynie głębiej naciąć wzdłuż tułowia, żeby bardziej przesiąknęły smakiem. Ogonki krewetek pozostawić. 
Oczyszczone i osuszone krewetki smażyć minutę z każdej strony na patelni razem z czosnkiem i szalotkami. 
- Przyprawić solą, oprószyć suszonymi drobinkami papryki chilli i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- W między czasie wycisnąć do miseczki sok z 2 pomarańczy, dodać do niego łyżkę cukru trzcinowego, wymieszać i dodać do krewetek na patelni. Krewetki gotować w soku z pomarańczy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu jak woda wyparuje, a sos lekko zgęstnieje.
- Dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Obtoczyć rybę mąką. 
- Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i smażyć na niej rybę do czasu, aż się zrumieni.
- Usmażoną rybę podawać na krewetkach z sosem. Dodatkowo przykryć rybę niewielką ilością krewetek i sosu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz