TATAR ZE ŚLEDZIA PODAWANY NA RAZOWYCH TOSTACH

O śledziach pisałam przy okazji przepisu na Śledzia po Kaszubsku, ale powtórzę, żeby nie wypadło nam z pamięci, że śledzie są bogate w kwasy omega-3, które rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają zakrzepom, regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy oraz zwiększają odporność organizmu. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B. Poza tym zawierają w sobie cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas i jod. Wspomagają miażdżycę i pomagają naszej koncentracji. Śledź to prawdziwa żywność funkcjonalna, która zwiększy nam poziom serotoniny i pomoże walczyć z depresją. Ważne, że do tego są dietetyczne, bo są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. 



Potrzebne składniki (2 porcje):

- 2 filety śledziowe w oleju,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki,
- razowe pieczywo,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól.



Sposób przygotowania:

- Filety odsączyć od oleju i bardzo drobno posiekać. Jajko pokroić, natkę i czerwoną cebulę posiekać, dodać łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, po czym połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Pokropić sokiem z cytryny. 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażyć z dwóch stron razowe pieczywo. Zdjąć je z patelni, kiedy będzie chrupiące i nałożyć na pieczywo przygotowany tatar ze śledzia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz