PASTA JAJECZNA NA SAŁACIE Z SEZAMEM

Już jakiś czas temu obalono mit o negatywnym wpływie jajek na nasz organizm. Światowa Organizacja Zdrowia WHO dopuszcza jedzenie dziesięciu jajek tygodniowo (wliczone w to są również te jedzone w innych pokarmach, np. w makaronach, ciastach itp.). Warto jeść jajka, bo są pożywne, wystarczy jedna sztuka, aby zapewnić zapotrzebowanie naszego organizmu w witaminę B12, a jak wiadomo, w wyniku braku tej witaminy możemy borykać się z bólami głowy, a nasza cera będzie pozbawiona koloru, będziemy bladzi. Dodatkowo jajka zawierają w sobie luteinę, która wspomaga nasz wzrok i lecytynę, która wspomaga naszą pamięć. 
Najlepiej przyswajalne, przez co najzdrowsze jajka, to te, które podawane są na miękko, kiedy żółtko jest w stanie płynnym. Dzisiaj zachęcam Was do zjedzenia jajek w postaci pasty jajecznej, którą można jeść na pieczywie lub zwinięte w rulonie z sałaty.


Potrzebne składniki: 
- 4 ugotowane na twardo jajka od szczęśliwej kurki,
- posiekany drobno mały pęczek szczypiorku,
- 2 łyżeczki sezamu,
- sałata,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.

Sposób przygotowania:

- Jajka ugotować na twardo, zachowując miękkie żółtko. Aby to zrobić należy do ciepłej wody włożyć jajka i doprowadzić do zagotowania. Gotować: małe jajko 5 minut, duże 6 minut. Po zdjęciu garnka z ognia, zalać jajka zimną wodą i odczekać parę minut. Skorupka łatwo będzie odchodzić od jajka.
- Ugotowane jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać pozostałe składniki, tj. majonez, oliwa z oliwek, sezam, posiekany szczypiorek, pieprz i sól. 
- Po połączeniu ze sobą składników wyłożyć pastę na liście sałaty. Liście muszą być na tyle duże, aby można było zwinąć w nich pastę jajeczną i jeść ją w sałatowym rulonie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz