
Najlepiej przyswajalne, przez co najzdrowsze jajka, to te, które podawane są na miękko, kiedy żółtko jest w stanie płynnym. Dzisiaj zachęcam Was do zjedzenia jajek w postaci pasty jajecznej, którą można jeść na pieczywie lub zwinięte w rulonie z sałaty.
- 4 ugotowane na twardo jajka od szczęśliwej kurki,
- posiekany drobno mały pęczek szczypiorku,
- 2 łyżeczki sezamu,
- sałata,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zachowując miękkie żółtko. Aby to zrobić należy do ciepłej wody włożyć jajka i doprowadzić do zagotowania. Gotować: małe jajko 5 minut, duże 6 minut. Po zdjęciu garnka z ognia, zalać jajka zimną wodą i odczekać parę minut. Skorupka łatwo będzie odchodzić od jajka.
- Ugotowane jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać pozostałe składniki, tj. majonez, oliwa z oliwek, sezam, posiekany szczypiorek, pieprz i sól.
- Po połączeniu ze sobą składników wyłożyć pastę na liście sałaty. Liście muszą być na tyle duże, aby można było zwinąć w nich pastę jajeczną i jeść ją w sałatowym rulonie.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zachowując miękkie żółtko. Aby to zrobić należy do ciepłej wody włożyć jajka i doprowadzić do zagotowania. Gotować: małe jajko 5 minut, duże 6 minut. Po zdjęciu garnka z ognia, zalać jajka zimną wodą i odczekać parę minut. Skorupka łatwo będzie odchodzić od jajka.
- Ugotowane jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać pozostałe składniki, tj. majonez, oliwa z oliwek, sezam, posiekany szczypiorek, pieprz i sól.
- Po połączeniu ze sobą składników wyłożyć pastę na liście sałaty. Liście muszą być na tyle duże, aby można było zwinąć w nich pastę jajeczną i jeść ją w sałatowym rulonie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz