DELIKATNA ZUPA KREM Z ZIELONYCH OGÓRKÓW

Ogórki to bardzo wszechstronne warzywa, które używane są w kuchni. Dzisiaj proponuję wykorzystać je do kremowej zupy, która w sam raz nadaje się na obiad w letnie dni. 
Delikatna zupa krem z zielonych ogórków będzie smakowała każdemu, kto lubi świeże smaki. Jest lekka, orzeźwiająca i prawdziwie dietetyczna. Oczywiście będzie dietetyczna, jeżeli nie zaszalejecie z zabielaniem jej śmietaną. 
Ogórki może nie mają dużej wartości odżywczych, ale idealnie wpływają na proces odkwaszania organizmu. Mają w sobie dużo witaminy K, która wpływa na krzepliwość krwi oraz mają dużo mikroelementów: żelazo, magnez, fosfor, potas, które każdego dnia powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi.


Potrzebne składniki:

- 6 sztuk średniej wielkości ogórków gruntowych,
- 3 ziemniaki,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- cztery łyżki śmietany (zwykłej lub roślinnej),
- łyżka masła klarowanego,
- pieprz,
- sól bez substancji przeciwzbrylającej.



Sposób przygotowania:

- Na dnie garnka rozpuszczamy masło. Wsypujemy drobno posiekaną cebulę, dusimy ją chwilę. Dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, które chwilę podsmażamy po czym zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy około 10 minut.
- Dodajemy pokrojone wzdłuż ogórki, z których usuwamy pestki. Gotujemy kolejne 10 minut.
- Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek na bok. Miksujemy wszystko i przyprawiamy. Dodajemy śmietanę. 
- Podajemy na ciepło z ptysiami, z grzankami lub bez niczego.

Porcja dla 4 osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz