MAKOWE SERDUSZKA

Szybko znikające ciastka, to makowe serca. Ciastka są tłuste, kaloryczne i ze znaczną ilością węglowodanów :/ Uprzedzam uczciwie.

Masę makową robię od święta, część wykorzystuję w momencie przygotowywania, resztę mrożę. Mój sprawdzony przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Z tej samej strony udaje mi się zrobić ciasto francuskie, ale szału nie ma. Wypieki, to nie moja specjalność. Zdarza się, że posiłkuję się ciastem gotowym. Wybieram produkt o najlepszym składzie, jaki udało mi się znaleźć na rynku (bez tłuszczu palmowego, utwardzonego tłuszczu roślinnego, aromatów, margaryny, substancji konserwujących) - Auchan ciasto francuskie na maśle

W naszym domu lubimy mak. Oczywiście, mówimy o maku niebieskim, tzw. kulinarnym, a nie leczniczym, który nosi nazwę opium :)

Nasz mak niebieski ma w sobie bardzo dużo witamin, w tym witaminę A, C, D, E, ma dużo wapnia, żelaza, potasu i bardzo dużo magnezu. Reasumując, dzięki tym składnikom ma działanie wzmacniające odporność, poprawia wygląd naszej cery i paznokci, działa przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, reguluje pracę układu pokarmowego. W zasadzie jego jedyny minus, to kaloryczność. Zestawienie go z czekoladą, bakaliami i miodem, to kaloryczność poziom ekstra. Ale w tym zestawieniu, od święta można po niego sięgnąć.

Składniki:

- masa makowa,
- ciasto francuskie,
- ulubiona czekolada. 

Sposób przygotowania jest banalnie prosty! Masę makową wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy pokruszoną czekoladą, zwijamy w rulon, tniemy na kawałki i układamy na blaszce do pieczenia w taki sposób, by łączyć dwa kawałki ze sobą w kształt serca. Koniec. 



3 komentarze:

  1. super pomysł :) robiłam kiedyś takie z dżemikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dżemem są równie smaczne :) Równie szybko i sprawnie można je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozmarzyłam się. Chcę takie teraz! Już!

    OdpowiedzUsuń